Вакцинація - і проти Covid-19, і проти простуди

 

Вакцинація захищає не лише від Covid-19, вона допомагає і проти звичайних простуд. Адже здобутий після неї імунний захист діє і проти поширених коронавірусних простуд, що спричиняють майже третину всіх респіраторних інфекцій. Тестування засвідчують: у вакцинованих імунна система нейтралізує патогени до чотирьох разів ефективніше. Науковці припускають, що захист реактивується, бо вакцина містить спайковий протеїн SARS-CoV-2, подібний на той, котрий є у вірусах простуди.

 

 

 

 

SARS-CoV-2 — не перший коронавірусний патоген. Вже десятки років людину заражають ще чотири коронавірусні простуди: hCoV-229E, hCoV-NL63, hCoV-HKU1 і hCoV-OC43. Зазвичай вони призводять до респіраторних інфекцій. Оскільки їхній спайковий протеїн подібний до того, що міститься в пандемічному патогені SARS-CoV-2, при такій простуді наша імунна система виробляє антитіла і Т-клітини, що частково відповідають тим, котрі продукує новий коронавірус.

 

Дослідження доводять: перехресна імунізація, зумовлена попереднім контактом із коронавірусною простудою, допомагає імунітетові в боротьбі проти SARS-CoV-2 і може принаймні пом'якшити тяжкість перебігу Covid-19.

 

А якщо навпаки? Чи може, наприклад, вакцинація проти Covid-19 захистити і від коронавірусних простуд? Це дослідили Як Лоренс (Jan Lawrenz) з Ульмського університету та його колеги за допомогою нейтралізаційних тестів. Для цього вони використали сироватку крові, яку відібрали у 24 піддослідних до і після їхнього повного щеплення вакцинами AstraZeneca та BioNTech.

 

Потім дослідники додали ці сироватки до клітинних культур і спостерігали, чи антитіла, що в ній містилися, захищатимуть від клітин коронавірусних простуд. “Аби виявити можливі впливи вакцини від Covid-19, ми спочатку проаналізували здатність сироватки нейтралізувати віруси ще до вакцинації. Результати потім порівняли з ефективністю нейтралізації різних коронавірусів після перехресної вакцинації”, — пояснив Лоренс.

 

Результат: як і очікували, всі піддослідні вже перед вакцинацією мали певний імунітет проти коронавірусних простуд. У сироватці крові містилися антитіла, що утворилися при контакті з цими вірусами. Найбільшою імунізація була проти простуд hCoV-OC43 і hCoV-NL63. Менш ефективна реакція була на віруси hCoV-229E.

 

Незалежно від цього, після вакцинації проти Covid-19 проявилися суттєві зміни: нейтралізація простудних вірусів покращилася вдвічі проти hCoV-OC43, а проти hCoV-229E — вчетверо.

 

Хоч загалом сила гуморальної імунної відповіді, бустерний ефект вакцини від Covid-19 проявився проти всіх вірусних простуд”, — повідомив Лоренс та його колеги. Такий же результат вони отримали, коли повторили нейтралізаційні тести з псевдовірусами, котрим додали спайкові протеїни простудних вірусів.

 

Це доводить: вакцина проти коронавірусу наділяє нас перехресним імунітетом: набутий завдяки цьому імунний захист діє не лише проти SARS-CoV-2, а й проти коронавірусних простуд. “Наше дослідження доводить, що вакцина проти ковіду посилює здатність сироватки нейтралізувати сезонні коронавіруси”, — сказав співавтор дослідження Яніс Мюллер (Janis Müller) з Ульмського університету.

 

Ефекту не вистачає, щоби запобігти простудам повністю, але після вакцинації вони проходять у легкій формі. На чому ґрунтується ця перехресна імунізація, досі не ясно. Науковці припускають, що за це відповідають не лише антитіла, а, можливо, й реактивація імунної відповіді: контакт зі спайковим протеїном SARS-CoV-2 “пробуджує” утворені за попередніх контактів з простудними вірусами В-клітини пам'яті. Вони, своєю чергою, ініціюють продукування нових антитіл проти коронавірусних простуд.

 

Чи відбувається така реактивація насправді та яку роль для перехресної імунізації відіграють антитіла, утворені проти збудника пандемії, тепер необхідно вивчити детальніше. У всякому разі, є підстави вважати, що щеплення проти коронавірусу має подвійну користь — воно захищає від важкого перебігу Covid-19, а також від тяжких застудних захворювань.

 

 

Nadja Podbregar

Corona-Impfung hilft auch gegen Erkältungen 

Clinical Infectious Diseases, 2022; doi: 10.1093/cid/ciac057

Universität Ulm, 11/02/2022

Зображення: koto_feja/ Getty images

Зреферувала С.К.

23.02.2022