Порошенко в ООН: Наше мовчання стало зброєю Кремля.

 

Президент України Петро Порошенко під час виступу на загальних дебатах 73-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН закликав світову спільноту активно реагувати на порушення міжнародного права, зокрема на прояви російської агресії. У цьому контексті голова держави закликав припинити незаконні дії Росії в Азовському морі, у тім числі й систематичні порушення свободи міжнародної навігації через Керченську протоку.

 

Про це Порошенко говорив на загальних дебатах, котрі мали тему: «Зробимо ООН корисною для всіх людей: глобальне лідерство та спільна відповідальність у підтримці мирних, справедливих та сталих суспільств», поінформувала прес-служба Президента.

 

Голова держави наголосив, що лише відповідальність може зупинити незаконні дії Кремля.

 

«Здатність міжнародного співтовариства забезпечити системну та неминучу відповідальність за кожне порушення міжнародного права – перш за все, норм та принципів Статуту ООН – є показником того, наскільки успішними ми, як сім'я націй, можемо бути у досягненні спільних цілей», – сказав він.

 

Водночас Президент зауважив, що забезпечити відповідальність – непросте завдання.

 

«Можу вас завірити: ніщо не зупинить Москву від продовження своєї агресивної, експансіоністської політики, якщо проти неї єдиним фронтом не виступить міжнародне співтовариство, якщо покарання за її вчинки не стане неминучим», – наголосив Президент.

 

«Саме відсутність відповідного покарання призводить до того, що після Грузії настала черга України, після Литвиненка – Скрипалів, після Аллепо – Ідлібу… Кремль не має наміру зупинятися на цьому. Після окупації Криму його мішенню сьогодні є окупація Азовського моря», – підкреслив Петро Порошенко.

 

Голова держави зазначив, що незаконно побудувавши міст через Керченську протоку, Росія почала систематично порушувати свободу міжнародної навігації через Керченську протоку як для українських, так і для іноземних суден.

 

«Такі грубі порушення мають бути припинені як незаконні, у тому числі в рамках Конвенції ООН з морського права. Вони мають отримати рішучу відповідь, включаючи посилення санкційної політики та інші цілеспрямовані заходи», – окремо підкреслив він.

 

Зі слів Президента, багато хто був переконаний, що повага до миру та міжнародного права є незмінною данністю.

 

«Події на міжнародній арені за останнє десятиліття серйозно підірвали цю впевненість. Політика умиротворення та пошуку швидких рішень складних проблем довела свою хибність», – зазначив він.

 

Петро Порошенко також додав, що політика умиротворення підтвердила: зручне замовчування порушень норм міжнародного права не зупиняє злочинця, а навпаки, спонукає його продовжити свою руйнівну політику.

 

«Мовчання і є тією зброєю, яку Кремль використовує проти України, і, зрештою, проти всіх нас», – наголосив він, додавши: «Якщо ж не буде сильної та єдиної відповіді, такий безвідповідальний та егоїстичний гравець вдасться до тактики подальшої ескалації, створення нових криз, підвищення ставок, шантажу інших країн та навіть цілих міжнародних організацій».

 

27.09.2018