Міністерство культури засудило випади УПЦ МП у бік екзархів.

 

Міністерство культури України засудило рішення синоду УПЦ МП від 25 вересня у справі призначення Вселенським патріархатом своїх екзархів в Україні й закликало Московський патріархат не втручатися у діяльність інших релігійних структур чи організацій.

 

Про це йдеться у заяві, поширеній офіційно Мінкультом.

 

"Міністерство культури України як спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади, відповідальний за реалізацію державної політики у сфері релігійних відносин, зі здивуванням і категоричним несприйняттям ставиться до окремих ухвал, що були прийняті під час засідання Священного синоду Української Православної Церкви (у єдності з Московським патріархатом), яке відбулося 25 вересня 2018 року", – йдеться у заяві.

 

Коментуючи випад Московського патріархату проти екзархів Вселенського патріарха в Україні, Міністерство культури наголошує, що "Константинопольська Церква є Церквою-Матір'ю для всіх християн України, бо саме звідти 1030 років тому прийшла Христова віра".

 

"У цьому контексті категоричні, нетолерантні та такі, які суперечать українським традиціям шанобливого діалогу між Церквами, заяви Синоду УПЦ (у єдності з МП) виглядають спробою штучного розпалення конфлікту – замість мирного спілкування, і потуранням відчайдушним спробам російського агресора перешкодити вільному будівництву Єдиної Помісної Православної Церкви в Україні", – заявили в Мінкульті.

 

Урядці наголошують, що "ані українське законодавство, ані традиції міжцерковних взаємин в Україні не передбачають права органів однієї Церкви диктувати свою волю іншій Церкві чи її представникам".

 

"Міністерство культури України звертає увагу членів Синоду Української Православної Церкви, що перебуває в єдності з Московським патріархатом, на неприпустимість спроб перешкоджання діяльності представників інших Церков, і зокрема екзархів Вселенського патріархату, у рамках правового поля України, а також наполегливо застерігає від використання мови ненависті, ворожнечі та відтворення в Україні позицій, сповідуваних російським агресором", – закликали в Міністерстві культури.

 

"В Україні завжди діятиме європейський принцип міжрелігійних відносин, заснований на засадах релігійного плюралізму. Ніхто і ні за яких обставин не має права у відкритому суспільстві диктувати свою волю іншим структурам чи релігійним організаціям", – наголосили в уряді, додавши, що претензії духовенства УПЦ МП є тим більш дивними з огляду на те, що з рук Константинополя "постала і Київська Митрополія, і її пізніше відгалуження, нині відоме як Російська Православна Церква".

 

Нагадаємо, синод УПЦ МП у своїй заяві закликав екзархів Константинопольської Церкви залишити "канонічну територію УПЦ".

 

26.09.2018