Порошенко закликав ООН ввести миротворчу місію на Донбас.

 

Президент України Петро Порошенко заявив про те, що розгортання багатонаціональної миротворчої операції з повноцінним мандатом ООН є найдієвішим інструментом для відновлення суверенітету та територіальної цілісності держави.

 

Про це Порошенко сказав під час виступу на Заході високого рівня щодо діяльності ООН з підтримання миру в рамках 73-ї сесії Генеральної асамблеї ООН, повідомила прес-служба Президента.

 

"Очевидно, що у XXI столітті світ не став безпечнішим місцем. Ми продовжуємо бути свідками війн та агресії, навіть на Європейському континенті. Поки ми тут дискутуємо, зовнішня воєнна агресія проти України триває", – зазначив голова держави.

 

Порошенко наголосив, що тимчасова окупація частин української території "продовжує завдавати страждань українському народу та підривати регіональний і міжнародний мир та безпеку".

 

"Я впевнений, що багатонаціональна миротворча операція під егідою ООН з єдиною чітко визначеною метою щодо відновлення суверенітету та територіальної цілісності України може бути визначальним фактором припинення страждань українського народу. Ми вважаємо, що не існує кращого способу, як розгортання такої операції з повноцінним мандатом ООН", – заявив Президент України.

 

Порошенко певен, що це могло би змусити Росію добросовісно виконувати "мінські домовленості".

 

"Я вдячний Німеччині, Франції та США за мобілізацію міжнародної підтримки цієї ініціативи", – додав Президент.

 

Водночас голова Української держави звернув увагу на те, що Росія виступає проти миротворців.

 

"Причиною цього, зокрема, є те, що Кремль боїться. Він боїться, що миротворці побачать російських військових та військову техніку на всій окупованій території. Вони також бояться втратити контроль над українсько-російською ділянкою кордону, який Кремль утримує для забезпечення постійної інфільтрації своїх військ на Донбас", – вважає Петро Порошенко.

 

"Ми розглядаємо це [питання] як випробування здатності нашої Організації вирішувати складні конфліктні ситуації. Тест, який ООН має пройти", – означив Президент.

 

26.09.2018