ЄУ створює відомство для оминання санкцій США проти Ірану.

Про це заявила Федеріка Моґеріні.

 

    

 

Європейська Унія планує створити спеціальний фінансовий інститут, завданням якого буде забезпечення фінансових операцій з Іраном в обхід американських санкцій. Про це в ніч на вівторок, 25 вересня, заявила верховна представниця Євроунії з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Моґеріні.

 

Ця заява пролунала в Нью-Йорку після зустрічі Моґеріні з представниками Великої Британії, Франції, Німеччини, Росії, Китаю та Ірану. Ці країни дотримуються думки, що Тегеран виконує умови «ядерної угоди», про вихід з якої в односторонньому порядку заявили Сполучені Штати. Новий інститут дозволить європейським компаніям вступати в економічні відносини з Іраном без ризику накликати на себе санкції Вашінґтона. Про це повідомило видання Focus.

 

Нагадаємо, що на початку травня глава Білого дому Дональд Трамп оголосив про вихід США зі Спільного всеосяжного плану дій, укладеного між Іраном, Сполученими Штатами, Росією, Китаєм, Великою Британією, Францією і Німеччиною 2015 року й передбачає виконання Тегераном низки кроків щодо обмеження своєї ядерної програми в обмін на скасування санкцій. Потім Вашінґтон розширив санкції проти Ірану і зажадав від держав-союзників припинити купувати у нього нафту під загрозою санкцій щодо компаній-закупівельників.

 

Іран у відповідь поскаржився в Міжнародний суд ООН, а також оголосив, що якщо експорт іранської нафти буде заблоковано, то він перекриє поставки нафти на міжнародний ринок через Ормузьку протоку. Через цю протоку йде близько 20 відсотків усього світового експорту нафти.

25.09.2018