Сійярто пригрозив "пропорційною" відповіддю на видворення консула.

 

 

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що Угорщина "заступиться за права кожного члена угорської громади на Закарпатті", у відповідь на внесення до бази сайту "Миротворець" особистих даних чотирьох місцевих депутатів і заступника бурмистра Чопа, котрі є власниками угорських паспортів.

 

Про це Сійярто заявив у неділю, 23 вересня, перед відльотом до Нью-Йорка на засідання Генеральної асамблеї ООН, інформує "Радіо Свобода".

 

"Якщо українська сторона вишле консула, це не залишиться без відповідних заходів із боку угорської сторони, однак є надія, що цього можна уникнути", – сказав угорський міністр.

 

Політик підтвердив, що на полях асамблеї у вівторок зустрінеться зі своїм українським колегою Павлом Клімкіним.

 

Зі слів Сійярто, в Україні "посилилися антиугорські настрої", і він пов’язує це з підготовкою до проведення в Україні президентських і парламентських виборів. Такі настрої, на думку міністра, проявилися в різних сферах: українські спецслужби почали активно займатися певними членами угорської спільноти на Закарпатті; в інтернеті з’явився заклик виступити проти осіб із подвійним громадянством тощо.

 

На думку Сійярто, минулого тижня події "зайшли дуже далеко".

 

"Угорщина, отже, зробить усе можливе заради добрих стосунків, проте стане на захист кожного члена угорської меншини і не допустить, щоб українці порушували найґрунтовніші дипломатичні засади", – ствердив Сійярто.

 

Він додав, що Угорщина робитиме надалі те, що робила й досі, – вдаватиметься до кроків, які сповільнюватимуть рух України у бік ЄС і НАТО.

 

Минулого тижня державна аґенція "Укрінформ" оприлюднила відео, на якому українцям роздають паспорти Угорщини у консульстві в Береговому.

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін зазначив, що офіційний Київ перевіряє автентичність відео, і припустив можливість видворення угорського консула.

 

 

24.09.2018