Верховний суд дозволив видавати старі паспорти за позовом вірних УПЦ МП.

 

Велика палата Верховного суду задовольнила основні позовні вимоги громадянки України, котра судилася за право на отримання звиклого паспорта, й зобов’язала Коростенський районний відділ Управління Державної міграційної служби в Житомирській області оформити та видати жінці паспорт громадянина України у формі книжечки.

 

Про це повідомила прес-служба Верховного суду України.

 

Позивачка звернулася до суду з позовом, заперечуючи проти виготовлення паспорта громадянина України у формі картки з безконтактним електронним носієм, який міститиме її персональні дані. Суд натомість зважив, що "реалізація державних функцій має здійснюватися без примушення людини до надання згоди на обробку персональних даних".

 

"Впровадження новітніх технологій не мусить бути безальтернативним і примусовим. Ті, хто відмовляються приймати ці технології, повинні мати альтернативу – використання традиційних методів ідентифікації особи", – прокоментували в суді.

 

Як пише видання "Судово-юридична газета", скаржниками виступили громадяни Наталія Дегтяр, Борис Ференс і Лідія Ференс. Пані Дегтяр мотивувала позов до суду релігійними переконаннями. "Прихожанка УПЦ Московського патріархату вважає принизливим присвоєння людині ідентифікуючого номера, котрий, на її думку, є аналогом імені, а також нанасення штрих-коду на документ, що посвідчує особу", – написало видання.

 

Понад те, представники позивачки також заявили, що держава, змушуючи громадян отримувати біометричні паспорти, обмежує в правах певну категорію осіб, зокрема віруючих. "Номери присвоюють невстановленим трупам, в'язням концтаборів і злочинців і нас фактично прирівнюють до цих категорій осіб", – зазначив один із представників.

 

"Лише фашисти присвоювали людям номери. Дії Державної міграційої служби схожі на ті, котрі були засуджені Нюрнберзьким трибуналом", – додав іще один представник скаржника.

 

Натомість представники Міграційної служби акцентували увагу на тому, що для оформлення паспорта громадянина України у формі паспортної книжечки зразка 1994 року після 1 листопада 2016 року більше нема підстав з огляду на прийняття спеціального закону "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус". Відтак можливість видачі паспорта без унікального номера запису в реєстрі (або, як називають його скаржники, "печатки антихриста") більше не передбачена.

 

26 березня колегія суддів Касаційного адміністративного суду Верховного суду відмовила позивачу в задоволенні позову. Надалі скражниця звернулася до Великої палати, й у найвищій інстанції таки отримала сатисфакцію щодо ключових вимог.

 

"Судово-юридична газета" зазначає, що розгляду позову, котрий був досить емоційним, зайняв у Великої палати цілий день – із 10:00 до 20:00. Неподалік перебувала велика група вірних УПЦ МП, котрі вимагали задовольнити касаційну скаргу їхньої парафіянки.

 

21.09.2018