Європейський суд змусив українську владу не братися за телефон Седлецької.

 

Європейський суд з прав людини ухвалив рішення застосувати "Правило 39" свого регламенту – про невідкладні тимчасові забезпечувальні заходи – щодо справи журналістки "Радіо Свобода", головного редактора програми "Схеми" Наталки Седлецької. ЄСПЛ вказав уряду України, що він має "забезпечити утримання органів влади від доступу до будь-яких даних".

 

Про це йдеться в офіційному листі з Європейського суду з прав людини, оприлюдненого редакцією "Радіо Свобода".

 

"18 вересня 2018 року суд […] в інтересах сторін та інтересах належного провадження у справі ухвалив рішення вказати уряду України відповідно до статті 39 Регламенту на те, що він повинен забезпечити, щоб органи державної влади утрималися від доступу до будь-якої інформації, що стосується заявника, зазначеної в рішенні Печерського районного суду міста Києва від 27 серпня 2018 [року]", – зазначено в листі.

 

Заборона на доступ до даних із телефону журналістки діятиме протягом місяця – до 18 жовтня 2018 року. Цей час дається захисту Наталки Седлецької для підготовки та направлення повної скарги до ЄСПЛ, яку суд розглядатиме "в пріоритетному порядку".

 

Згідно з 39-м правилом регламенту ЄСПЛ, суд має право застосувати тимчасові забезпечувальні заходи щодо держав, які підписали Європейську конвенцію з прав людини, коли суд, розглянувши всю необхідну інформацію, дійшов висновку, що заявник буде мати серйозний ризик незворотної шкоди у разі, якщо захід не буде застосовано.

 

Нагадаємо, цьому передувало рішення суду першої інстанції, який дозволив Генпрокуратурі отримати доступ до дзвінків і смс-повідомлень журналістки з липня 2016-го по листопад 2017 року і до даних про місце розташування її телефону протягом цих 17 місяців.

 

18 вересня Апеляційний суд міста Києва, розглянувши скаргу Седлецької, зменшив обсяг даних, що їх може отримати слідство: суд санкціонував доступ до телефону лише в межах певних базових станцій поблизу Національного антикорупційного бюро України.

 

19.09.2018