ГПУ видала до Росії біженця-інгуша, якого звинувачують в причетності до Ісламської держави

 

Українські служби за наказом Генеральної прокуратури екстрадитували до Росії біженця з РФ Тимура Тумгоєва, котрий просив в Україні притулку після того, як росіяни звинуватили його у скоєнні низки злочинів, пов’язаних з участю у терористичній діяльності.

 

Інформацію про це поширила Харківська правозахисна група.

 

Як нагадують правозахисники, видачу Тумгоєва заборонив Комітет ООН з прав людини до моменту, поки не закінчиться розгляд його заяви як біженця.

 

"Це ще один приклад свавілля українських правоохоронних органів, які нехтують національним і міжнародним законодавством, приписами найвищого міжнародного органу в галузі прав людини, не кажучи вже про права самої людини", – прокоментували у ХПГ.

 

Правозахисники нагадують: згідно з ч. 4 ст. 590 Кримінального процесуального кодексу України, "рішення про видачу не може бути прийнято, якщо особа подала заяву про визнання її біженцем, чи скористалась згідно із законодавством правом на оскарження рішення про відмову в наданні цього статусу, до кінцевого розгляду заяви, в порядку, передбаченому чинним законодавством України, тобто до прийняття рішення касаційним судом".

 

"Крім того, вислання або примусове повернення особи, яку може бути визнано біженцем, до країни, де її життю або свободі загрожує небезпека, заборонене ст. 3 Закону України «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту» від 08.07.2011 р., а також такими міжнародними договорами України, як Конвенція про статус біженців 1951 р. та Конвенція про захист прав людини та основоположних свобод 1950 р.", – обурилися у Харківській правозахисній групі.

 

Згідно з інформацією із українських добровольчих батальйонів, Тимур Тумгоєв брав участь в АТО на Донбасі.

 

Так, командир батальйону імені Шейха Мансура Муслім Чеберлоєвський повідомив у коментарі виданню LIGA.net, що Тумгоєв був членом цього батальйону, мав належне посвідчення і ніби брав участь в бойових діях на Донбасі. 

 

"З листопада 2017 він брав участь з нашими хлопцями на передовій. Звичайно, він не застав 2014-2016 року, коли дійсно йшли конкретні бої... Але бойові дії і сьогодні тривають", – сказав Чеберлоєвський.

 

Генеральна прокуратура України підтвердила інформацію про екстрадицію Тумгоєва.

 

Речник ГПУ Андрій Лисенко запевнив, що українські органи дотрималися всіх належних процедур.

 

"Незважаючи на дії Російської Федерації на території України, що були засудженими більшістю держав світу, Україна продовжує займати позицію цивілізованої правової держави, що додержується правил на світовій арені, у тому числі щодо екстрадиції правопорушників", – прокоментував Лисенко на своїй сторінці у Facebook.

 

Лисенко заявив, що інформації про участь Тумгоєва в бойових діях на боці України нема підтвердження.

 

"За весь час розгляду Генеральною прокуратурою України запиту про його видачу (а це понад два роки) будь-яких даних про участь особи в АТО чи бажання брати участь в АТО не надходило, жодного разу про це не заявила сторона захисту", – прокоментував Лисенко.

 

Зі слів речника ГПУ, російські правоохоронці обвинувачують Тумгоєва в участі у "незаконному збройному формуванні, яке структурно належало до угрупування «Ісламська держава» та яке брало участь у бойових діях проти урядових військ Сирійської Арабської Республіки".

 

Тимура Тумгоєва затримали у міжнародному аеропорту "Харків" 17 червня 2016 року за запитом про екстрадицію від генеральної прокуратури Росії. Після затримання до Тумгоєва застосували тимчасовий арешт, а після цього – екстрадиційний арешт, який тривав понад рік, до 20 липня 2017 року.

 

Після затримання Тумгоєв звернувся до Державної міграційної служби із заявою про надання йому статусу біженця через загрози його життю та здоров’ю у Росії, пов’язані з релігійною приналежністю. ДМС відмовила в цьому проханні, Тумгоєв оскаржив рішення Міґраційної служби до суду. Наразі його справи ще перебувають на стадії судового розгляду в касаційній інстанції.

 

11 вересня, у вівторок, Тумгоєва затримали під час поїздки з Києва до Харкова. Місце його перебування залишалося невідомим, поки не з'явилася інформація про видачу Росії.

 

14.09.2018