У Грузії проходять багатонаціональні військові навчання НАТО.

У них беруть участь військовослужбовці дванадцяти країн, зокрема й українці.

 

                                                     Леван Ізорія

 

У Грузії стартували міжнародні командно-штабні навчання Agile Spirit 2018 ( «Моторний дух 2018»). Цього року в них беруть участь військовики з дванадцяти країн – членів і партнерів НАТО. Окрім Грузії, це Україна, Болгарія, Греція, Латвія, Румунія, США, Туреччина, Чехія, Фінляндія, Швеція та Естонія. Як повідомляє Міністерство оборони Грузії, нинішні навчання проходять у новому форматі – у вигляді комп'ютерної симуляції і без залучення збройних сил і військової техніки.

 

Метою навчань є вдосконалення готовності реагувати на кризи в рамках спільних операцій в складі сил швидкого реагування НАТО, а також поліпшення взаємодії грузинських військовиків із військовослужбовцями зі США і країн-партнерів.

 

Варто зазначити, що Грузія долучилася до сил швидкого реагування НАТО у вересні 2015 року. Метою цих сил, створених 2003 року, є участь у миротворчих операціях, надання допомоги під час стихійних чи техногенних лих, запобігання кризам до їхньої ескалації.

 

Міністр оборони Грузії Леван Ізорія на церемонії відкриття Agile Spirit 2018 підкреслив значення міжнародних військових навчань для посилення обороноздатності Грузії, а також наближення грузинських збройних сил до стандартів НАТО. «Ми сприймаємо процес інтеграції в НАТО як стан щоденної готовності. Саме як готовності, яка щодня робить нас сильнішими і щодня надає реальну підставу для вступу нашої країни до НАТО. Разом з вами ми робимо ще один серйозний крок для посилення боєздатності Грузії», – процитувало слова Ізорії видання Georgia Today.

 

Навчання Agile Spirit цього року проводяться в західній Грузії, на військовій базі в Сенакі. Вони триватимуть десять днів і завершаться 11 вересня.

03.09.2018