Емманюель Макрон закинув Путіну намагання розвалити Євроунію.

Водночас французький президент не відмовився від своїх попередніх заяв про необхідність співпраці з Москвою у безпекових питаннях.  

 

 

Про те, що російський лідер Володимир Путін мріє про розвал Європейської Унії, президент Франції Емманюель Макрон розповів у інтерв’ю шведському телеканалу SVT.

 

Водночас господар Єлисейського палацу зізнався, що поважає лідерські риси Путіна. За словами Макрона, Європа і Росія повинні спільно вибудувати нову архітектуру безпеки. «Європа більше не може спиратися на США як єдиного гаранта захисту», – зазначив Макрон.

 

Запитання про Путіна під час інтерв’ю виникло через недавній випадок на виборчій кампанії в Швеції. Лідера правопопулістської партії «Шведські демократи» (Sverigedemokraterna) Їмі Акессона (Jimmie Åkesson) під час його виборчої промови запитали, кого він вважає більшим демократом: російського президента Путіна чи французького президента Макрона. І той відмовився відповідати на це запитання. Коментуючи цей випадок, Макрон заявив, що не хотів би втручатися у внутрішні шведські передвиборчі дебати. Водночас він зауважив, що шведський політик не мав би вважати ціннісним орієнтиром Росію, яка менш розвинена в питанні прав людини, ніж Франція.

 

Раніше під час робочого візиту до Гельсінкі Макрон говорив, що Євроунії потрібні «стратегічні відносини» з Росією заради міжнародної стабільності. Він закликав «оновити» кооперацію з Москвою в таких питаннях, як кібербезпека, оборона і стратегічні зв'язки.

03.09.2018