У Нідерландах заарештовано частку «Газпрому» в «Блакитному потоці».

Це зроблено в рамках стягнення з російського концерну боргу перед українським «Нафтогазом».

 

 

Окружний суд Амстердама заарештував належні «Газпрому» акції оператора газогону «Блакитний потік» – Blue Stream Pipeline Company B.V. за позовом «Нафтогазу» України. Судове рушення було ухвалене ще 30 травня, однак про нього стало відомо лише в середу, 29 серпня, після того як російський газовий велетень опублікував свій квартальний звіт.

 

Арешт також накладено на погашення заборгованості Blue Stream Pipeline Company B.V. перед «Газпромом». Про це повідомив інформаційний портал Delfi.

 

Обмежувальні заходи накладено Окружним судом Амстердама в рамках розгляду справи про стягнення з «Газпрому» 2,6 млрд доларів за підсумками суперечки з «Нафтогазом», яка завершилася в арбітражі Стокгольма в лютому цього року. Конфлікт виник навколо контрактів на поставку і транзит газу. Суд зобов'язав російський концерн заплатити «Нафтогазу» вказану суму за недопоставку газу транзитом з урахуванням підтвердженого раніше судом боргу української компанії на суму два мільярди доларів.

 

У травні «Нафтогаз» приступив до примусового стягнення коштів з «Газпрому» в низці європейських країн. Активи концерну були заарештовані у Великій Британії, Нідерландах і Швейцарії. «Газпром» зараз оскаржує ці арешти в судах.

 

Через газогін «Блакитний потік» концерн «Газпром» поставляє газ дном Чорного моря до Туреччини. Blue Stream Pipeline Company B.V – це спільне підприємство «Газпрому» й італійського енергетичного концерну Eni, створене 1999 року. Компанія базується в Амстердамі.

30.08.2018