Пролітаючи над замком: Поморяни

Z продовжує публікацію циклу відеооглядів визначних пам'яток Галичини, знятих з висоти. Здебільшого це замки, палаци, фортифікаційні та сакральні споруди, які невпинно руйнуються, і наше покоління може виявитися останнім, яке ще має шанс побачити їх на власні очі. А тим часом руїни ці навіть у такому стані вражають своєю красою, величчю, вишуканістю архітектурних деталей. Особливо, коли дивишся на них згори, мов птах...

 

 

Вважається що Поморяни беруть свій початок зі середини ХIV ст. Перша письмова згадка про місто походить з 1437 року, а про замок – з кінця XV ст. Сьогодні він повільно помирає.

 

Замок відігравав важливу роль як оборонна споруда та фортифікаційний пункт під час неодноразових нападів волохів, татар та турків на наші землі.

 

Первісно замок був прямокутним з круглими баштами і невеликим внутрішнім двором. Це було улюблене місце перебування короля Речі Посполитої Яна Собеського. 

 

В'їжджали у замок по підйомному мосту через в’їздову браму в центрі північного крила. Замок був оточений ровом, що заповнювався водою з річки Золотої Липи, та рядом оборонних мурів.

 

Він неодноразово зазнавав руйнувань і після значних перебудов втратив первісний вигляд. Зараз збережені тільки два двоповерхові крила: східне з круглою вежею і південне з галереєю.

 

Після Другої світової війни в замку розмістили училище, яке відселили наприкінці 1970-х. Впродовж останніх десятиліть Поморяни перебувають в аварійному стані.

 

Попри частково проведені протиаварійні роботи, цього року тут обвалилась одна зі стін східного крила. Дах може впасти в будь-який момент.

 

Активісти вважають, що замок все ще можна врятувати. За попередніми підрахунками, на це потрібно 50 мільйонів гривень. Проте коли могли б початися реставраційні роботи, наразі невідомо.

 

24.08.2018