Кабінет Міністрів схвалив стратегію управління державним боргом.

 

Кабінет Міністрів України на своєму засіданні у середу схвалив середньострокову стратегію управління державним боргом на 2018–2020 роки.

 

Про це повідомила прес-служба Міністерства фінансів України.

 

 

Згідно з даними уряду, у 2017 році відсоток співвідношення боргу до ВВП вперше з 2011 року зменшився і став наближатися до "безпечного" значення в 60%, визначеного Бюджетним кодексом України. Стратегією визначено завдання для Мінфіну щодо зменшення боргу до 60% в 2018 році, 52% – у 2019 році та 49% – у 2020 році.

 

Під час урядового засідання Володимир Гройсман обурився нарощуванням державного боргу попередніми урядами і неефективністю використання позичених коштів. З його слів, у 2005 році борг становив $12,5 млрд (або 14,3% ВВП), у 2009 році він сягнув уже $28 млрд, у 2010 році – $40 млрд, а у 2013-му – вже $60 млрд.

 

"За десятиріччя абсолютної відсутності патріотичної позиції щодо своєї держави брали кошти за кордоном і всередині країни, брали кошти, платили відсотки, комусь щось роздавали. Куди ці кошти поділи?" – цитує аґенція "Укрінформ".

 

Голова уряду наголосив, що всі ці борги лягають на плечі українських громадян.

 

"Ми маємо відбирати кошти від освіти, армії, охорони здоров’я, соціальної політики, щоб розрахуватися. Якщо ми не розрахуємося, це буде означати інфляцію, знецінення національної валюти", – зазначив прем’єр.

 

Він наголосив, що стратегія управління боргом дозволить вберегти громадян України від навантаження, що виникає внаслідок боргів.

 

"Ми тільки на обслуговування по відсотках витрачаємо 130 млрд грн", – додав Гройсман.

 

При цім прем’єр-міністр підкреслив, що невиплата зовнішніх боргів загрожує Україні дефолтом, "а це – зупинка виробництва, девальвація гривні, інфляція". "Нам потрібно вберегти людей від цього негативу, тому і потрібні нові запозичення, щоб повернути старі", – сказав голова уряду.

 

Прем'єр запевнив, що дуже хоче, аби Україна позбулася "фінансових кайданів", в які нас затягнули у період з 2005-го по 2013 роки, коли в державі нічого системно не змінилося.

 

Як зазначила на засіданні уряду в.о. міністра фінансів Оксана Маркарова, Мінфін сподівається за два роки знизити держборг України до середнього рівня країн, що розвиваються.

 

"Наш державний борг приблизно восьмирічний. Зовнішній борг – 6,2 року, внутрішній – близько 10 років. Нам треба подовжувати робити більш рівномірним, щоб не готуватися до пікових виплат, як у наступному році. Мета стратегії – досягнути наступного року 52% ВВП, до кінця 2020 року – не більше 49%", – зазначила Маркарова.

 

Вона відзначила, що у структурі боргу за співвідношенням зовнішнього боргу до внутрішнього в Україні переважає зовнішній порівняно з країнами-аналогами.

 

22.08.2018