В ООН закликали Кремль негайно звільнити Сенцова.

 

Четверо спеціальних доповідачів ООН закликали російську владу негайно і без будь-яких умов звільнити українського режисера Олега Сенцова.

 

Як ідеться у повідомленні центру новин ООН, з такою заявою виступили спецдоповідач ООН з захисту права на свободу поглядів та вільних висловлювань Девід Кей, спецдоповідач з питань прав людини на високий рівень фізичного і психічного здоров'я Дайніус Пюрас, спецдоповідач з питань про становище правозахисників Мішель Форст і спецдоповідач з питань позасудових страт або довільних страт Агнес Калламар.

 

Спеціальний доповідач Девід Кей

 

"Життя Сенцова перебуває під загрозливою небезпекою. Його голодування стало наслідком судового розгляду і вироку, які не відповідали міжнародному праву. Ми настійно закликаємо російську владу терміново і без будь-яких умов звільнити його", – йдеться у заяві.

 

Спецдоповідачі нагадали, що український кінорежисер, який неодноразово заявляв про незаконність окупацїі Криму Росією, був заарештований російською владою у травні 2014 року і засуджений до 20 років позбавлення волі за звинуваченням у причетності до тероризму. При цім його судили як російського громадянина.

 

"Три місяці тому він оголосив голодування, протестуючи проти ув'язнення 64 українців, яке він вважає політично мотивованим", – підкреслили спецдоповідачі.

 

Також представники ООН закликали владу РФ негайно надати Сенцову доступ до належної медичної допомоги.

 

16.08.2018