Гройсман звинуватив ЦВК у гальмуванні децентралізації.

 

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман звинуватив Центральну виборчу комісію у гальмуванні децентралізації через відмову призначати вибори у новоутворених об'єднаних громадах.

 

Про це Гройсман написав на своїй сторінці у Facebook, коментуючи ухвалення ЦВК постанови «Про звернення до Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя», котрою відмовилася призначати вибори в об'єднаних громадах до отримання роз'яснення від парламентського правового комітету.

 

"Днями ЦВК прийняла рішення, яке унеможливило проведення в жовтні виборів у новоутворених об'єднаних громадах. Це рішення створює ризик гальмування децентралізації, яка сьогодні є однією з найуспішніших і затребуваних реформ", – зазначив Гройсман.

 

Прем'єр нагадав, що саме заради проведення децентралізації він і прийшов у 2014 році в уряд.

 

"В ефективності цієї реформи переконались вже понад 6 мільйонів українців, які стали мешканцями об'єднаних громад і отримали повноваження, ресурси, а отже, можливості – розвивати свою територію і покращувати добробут", – підкреслив Гройсман.

 

Голова уряду додав, що концепція реформи передбачає добровільний процес об'єднання громад і ініціатива йде знизу.

 

 

"Вважаю, що перешкоджати прагненню громадян, які хочуть теж йти цим шляхом, створювати додаткові бар'єри на їхньому шляху – неприпустимо. Тому я закликаю Центральну виборчу комісію переглянути своє рішення і знайти можливість сприяти проведенню виборів в тих громадах, де вони були заплановані. Децентралізацію не можна зупиняти", – закликав Гройсман.

 

Віце-прем'єр-міністр України Геннадій Зубко закликав ЦВК призначити вибори у об'єднаних територіальних громадах, наголосивши, що "юридичні дискусії тут просто зайві".

 

З його слів, рішення про перші вибори вже чекають в 98 громадах, а додаткових виборів – у 53 громадах, і загалом ідеться про понад 1 мільйон громадян. Зубко також нагадав, що низка громад наразі готується подати документи до ЦВК, відтак "кількість громад сягне понад двісті з двома з половиною мільйонами українців". 

 

Рішення Центральної виборчої комісії також розкритикував Комітет виборців України.

 

"На думку КВУ, дії Центрвиборчкому є такими, що перешкоджають здійсненню виборчих прав громадян. Згідно з попередньою інформацією, на жовтень 2018 року заплановано вибори в понад 100 об'єднаних громадах, в яких проживає 1 млн осіб. Однак йдеться про загрозу зриву виборів й в інших громадах, голосування в яких мали відбутися пізніше. Таким чином, дії ЦВК ставлять під загрозу подальше проведення реформи децентралізації в Україні", – йдеться у заяві.

 

16.08.2018