Росія відмовила матері Олега Сенцова у помилуванні сина.

 

Кремль ствердив, що для початку процедури помилування українського політв'язня Олега Сенцова той самостійно має звернутися до президента Росії Владіміра Путіна з відповідним проханням.

 

Про це йдеться у листі-відповіді, адресованому матері Сенцова, від управління з забезпечення конституційних прав громадян при Адміністрації президента РФ, повідомляє "Громадське".

 

 

Так, в офісі Путіна заявили, що прохання Людмили Сенцової про помилування сина спрямували до тимчасового виконувача обов’язків губернатора Ямало-Ненецького округу для його попереднього розгляду.

 

"Разом з тим пояснюємо, що згідно з положенням про порядок розгляду клопотань про помилування в Російській Федерації… процедура помилування починається з особистого клопотання засудженого про помилування, в якій він звертається до президента РФ у письмовій формі через адміністрацію виправної установи, де він відбуває покарання", – йдеться у листі.

 

В адміністрації додали, що після того, як засуджений напише клопотання про помилування, його мають направити до комісії з питань помилування. При його розгляді "враховують клопотання інших осіб (в тому числі родичів)".

 

Також у відповіді йдеться, що остаточне рішення про помилування ухвалює президент Росії.

 

В коментарі "Громадському" двоюрідна сестра Сенцова Наталія Каплан сказала, що ця відповідь свідчить про те, що Олега звільняти не збираються.

 

"Ми з адвокатом будемо думати, що робити далі. Олег однозначно не буде писати прохання про помилування. Можу сказати, що така відповідь свідчить про те, що Олега відпускати не збираються. Вони досі називають його громадянином Росії і дали зрозуміти, що прохання матері не спрацювало", – сказала Каплан.

 

Учасниця переговорів у Мінську Ірина Геращенко назвала відповість Путінової канцелярії брехливою, адже раніше для звільнення кількох українців Кремль приймав рішення без особистих клопотань про помилування.

 

 

"Кремль бреше! Надія Савченко не просила про помилування! Цинізм, але про її помилування просили родичі вбитих на Донбасі російських журналістів, абсолютно сторонні їй люди. Й нічого, спрацювало, бо то був кремлівський сценарій. Відсутність особистої челобітної не завадила Путіну помилувати Надію... Шановний Ахтем Чийгоз справедливо нагадує, що ані він, ані Ільмі Умеров також не писали ніяких просьб Путіну про помилування", – написала Геращенко у Facebook.

 

Пані Ірина назвала кремлівських хазяїв "нелюдами, циніками, вбивцями". "Путін знає, що Олег ніколи не напише чолобитної. РФ реалізовує сценарій повільного вбивства Олега", – вважає заступниця голови ВР.

 

Ірина Геращенко нагадала, що в неділю в матері Сенцова був день народження, і вона чекала найбільшого подарунка – повернення сина, натомість отримала "мерзотного листа з Кремля".

 

15.08.2018