Конгрес США опублікував законопроект про посилення санкцій проти Москви.

Мета законопроекту, як її окреслюють автори документа, – захистити США від агресії Кремля.

 

 

Проект закону про посилення санкцій проти Росії, внесений групою сенаторів від Республіканської та Демократичної партій на чолі з сенатором Ліндсі Ґремом, 14 серпня був опублікований на сайті Конгресу США. Документ під номером S.3336 має повну назву «Закон про зміцнення НАТО, боротьбу з міжнародною кіберзлочинністю та запровадження додаткових санкцій щодо Російської Федерації» (Bill to strengthen the North Atlantic Treaty Organization, to combat international cybercrime, and to impose additional sanctions with respect to the Russian Federation), і коротку версію назви: «Закон про захист безпеки Америки від агресії Кремля» (Defending American Security from Kremlin Aggression Act).

 

Законопроект був внесений до Конгресу незабаром після зустрічі президента США Дональда Трампа з російським президентом Володимиром Путіним в Гельсінкі 16 липня і містить як політичні заяви, так і перелік конкретних заходів, яких законодавці пропонують вжити у відповідь на дії Росії.

 

У законопроекті йдеться, що Сполучені Штати не визнають анексії Росією Криму – за зразком Декларації 1940 року про невизнання анексії Радянським Союзом країн Балтії. Також документ забороняє адміністрації США вживати заходів, спрямованих на вихід країни з НАТО.

 

Автори документа закликають російське керівництво повернути півострів Крим під контроль України, припинити підтримку сепаратистів на сході України, в Грузії і Молдові, а також режиму президента Сирії Башара Асада.

 

В окремих розділах законопроекту на Росію покладається відповідальність за застосування хімічної зброї (мова йде про отруєння Сергія і Юлії Скрипалів в британському Солсбері), за кібератаки і за втручання у вибори президента США в 2016 році, а також висловлюється підозра, що Росія могла вчинити в Сирії воєнні злочини.

 

Законопроект передбачає, що через 180 днів після його ухвалення президент США повинен запровадити санкції проти «політиків, олігархів та інших осіб, які здійснюють нелеґальну і корупційну діяльність в інтересах президента Російської Федерації Володимира Путіна». Санкції повинні бути введені і щодо членів родин цих осіб і організацій, пов'язаних з Путіним.

 

Законопроект також передбачає заборону на інвестиції понад 250 мільйонів доларів в енергетичні проекти поза територією Росії, в яких беруть участь пов'язані з державою російські компанії. Заборонені й інвестиції у видобуток нафти в Росії. Документ передбачає також серйозні обмеження на трансакції, пов'язані з російським суверенним боргом. Інвесторам буде заборонено купувати російські держоблігації з терміном обігу понад 14 днів. Законопроект передбачає фактичну заборону на діяльність в США найбільших російських банків, включно зі «Сбербанком Росии», ВТБ, «Внешэкономбанком» і Газпромбанком.

 

Окрема стаття законопроекту передбачає, що національна розвідка США протягом 180 днів повинна надати Конґресу детальний звіт про особисті статки і активи Путіна і членів його родини. Протягом 90 днів після ухвалення законопроекту державний секретар США повинен повідомити Конґресу, чи відповідає Росія критеріям «держави-спонсора тероризму».

 

Коли буде розглянуто законопроект, поки що не повідомляють. 

14.08.2018