Адвокат Медведчука погрожує заборонити фільм "Стус".

 

Лідер проросійського руху "Український вибір" Віктор Медведчук в особі своїх адвокатів погрожує заборонити демонстрацію фільму "Стус" у разі поширення в ньому "недостовірної інформації".

 

"Віктор Медведчук завжди виступав і виступає за збереження історичної правди, об'єктивне висвітлення історичних фактів. Наполегливо рекомендую засобам масової інформації та окремим громадянам не поширювати недосторвірну, брехливу інформацію про Віктора Медведчука, а особам, котрі пов'язані зі зйомками фільму "Стус" ("Птах душі"), утриматися від дій, спрямованих на роповсюдження такої інформації про Віктора Медведчука", – йдеться у заяві адвоката Ігоря Кириленка, поширеній на офіційній сторінці "Українського вибору".

 

Кадр зі зйомок фільму "Стус"

 

 

Правник пригрозив: "У випадку виходу в прокат фільму "Стус" ("Птах душі") з недостовірною інформацією про Віктора Медведчука я залишаю за собою право на відповідні правові дії, зокрема, спрямовані на заборону через суд демонстрації подібного суду".

 

Адвокат стверджує, що в радянській системі правосуддя вирок Стусові був законним.

 

"При житті Василь Стус, як і безпосередньо у судовому процесі в 1980 році, не приховував, що він завжди виступав і буде виступати проти радянського ладу і радянської влади. Своїми діями і заявами Василь Стус відкрито демонстрував свою боротьбу проти існуючого тоді Радянського Союзу – радянського політичного, суспільного та державного устрою влади. Якби Василь Стус не займав тоді такої негативної позиції щодо СРСР, то його зараз ніхто не визнавав би борцем за незалежність України", – заявив захисник Медведчука, акцентувавши на тому, що Стус "сповідував такі переконання й здійснював такі дії, котрі підпадали під норми Кримінального кодексу СРСР".

 

"Будь-яка особа, котра притягалася за тією ж 62-ю статтею КК СРСР, вважалася "ворогом радянської влади" і була засадничо, з моменту свого арешту, запрограмована на отримання відповідного вироку і практично заздалегідь визначеного терміну відбування покарання, тому роль адвоката, котрого сама держава примусово залучала для участі в таких справах, і не грала суттєвої ролі", – виправдовує Кириленко, додаючи, що радянський адвокат міг щонайбільше "спробувати хоча б трохи зм'якшити вирок", та це "вдавалося вкрай рідко".

 

"Ні тоді, ні зараз жоден компетентний орган України не знайшов у діях адвоката Медведчука порушень норм законодавства України, котрі діяли станом на 1980 рік", – прокоментував Медведчуків захисник.

 

Нагадаємо, напередодні спалахнув скандал, пов'язаний зі спробою знімальної групи фільму "Стус" (режисер – Роман Бровко) вилучити зі стрічки епізод із Медведчуком-адвокатом. Після протестів громадськості команда стрічка пообіцяла дозняти епізод. 

 

Роман Бровко пояснив вилучення сцени трьома причинами: занадто великим перебором хронометражу, позицією Василевого сина Дмитра Стуса, острахом компаній-прокатників.

 

13.08.2018