Лондон вирішив попросити Москву видати підозрюваних в отруєнні Скрипалів.

Британська влада підготувала відповідний запит про екстрадицію.

 

 

Британська влада має намір просити Росію про екстрадицію двох підозрюваних у справі про отруєння Сергія і Юлії Скрипалів в Солсбері четвертого березня 2018. Про це повідомила британська газета The Guardian з покликом на неназваних співрозмовників в уряді і службах безпеки. За даними видання, відповідний запит готовий до подання.

    

«Британській поліції вдалося ідентифікувати людей, котрі приїхали до Великої Британії і згодом полишили її», – підкреслив співрозмовник газети. Він порівняв випадок Скрипалів з історією екс-співробітника ФСБ Олександра Литвиненка, котрий 2006 року загинув у Лондоні від отруєння радіоактивним полонієм-210.

 

Рішення про скерування до Москви запиту на екстрадицію двох російських громадян ухвалено в Лондоні після тривалого й ретельного розслідування, яке вели сотні слідчих. Внаслідок розслідування зібрано безліч відомостей про підозрюваних – від моменту їхнього прибуття до Об’єднаного Королівства до моменту вильоту з території країни.

 

Нагадаємо, що четвертого березня колишній полковник ГРУ Сергій Скрипаль і його донька Юлія були виявлені без свідомості в британському місті Солсбері. За даними Лондона, вони були отруєні високотоксичною речовиною «Новичок», розробленою в СРСР. Велика Британія поклала відповідальність за цей злочин на Москву. Позицію Лондона підтримали його союзники з ЄУ і НАТО. Отруєння Скрипалів призвело до серйозної кризи у відносинах між країнами Заходу і Росією. 18 травня стало відомо, що Сергія Скрипаля виписали з клініки в Солсбері. Юлія Скрипаль була виписана з лікарні 9 квітня.

 

У червні в британському містечку Еймсбері двоє британців були шпиталізовані в критичному стані. Результати дослідження лабораторії британського Міністерства оборони засвідчили отруєння «Новичком». Вплив речовини спричинив смерть 44-річної Дон Стерджес, другий потерпілий в липні був виписаний зі шпиталю.

07.08.2018