Філарет: Заклики захоплювати Лавру – це провокація Кремля.

 

Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату, патріарх Київський і всієї Русі-України Філарет заявив про те, що УПЦ КП не розглядає варіанта силового захоплення будівель Києво-Печерської та Почаївської лавр, однак покладається на те, що вони такий перейдуть в українську Церкву.

 

Про це Філарет заявив у коментарі для прес-центру Київської патріархії. Нагадаємо, минулого тижня на телеканалі "Прямий" вийшло інтерв'ю з предстоятелем УПЦ КП, у котрому він заявив, що лаври "будуть передані українській Церкві", а Росія і Московський патріархат "ніякого відношення до цих святинь не мають".

 

"Ніхто не піде «захоплювати Лавру», як лякають в МП. Понад те, ми за ці понад чотири роки не раз самі заявляли, що заклики «йти на Лавру» – це провокація, яка грає на користь Кремля", – заявив Філарет. Він нагадав про те, що в 2014 році під час Революції гідності "майданівці" приходили протестувати під стіни Києво-Печерської лаври через те, що отримали інформацію про підтримку Московським патріархатом "тітушків", і "саме наші єпископи і священики з Київського патріархату вмовили людей не входити на територію лаври".

 

Що ж до храмів та іншого церковного майна, то Філарет заявив про маніпуляцію фактами.

 

"Немає «храмів Київського патріархату» чи «храмів Московського патріархату». Згідно з українськими законами, всі храми і майно належать громадам – чи на правах власності, чи на правах користування, чи на правах оренди. Громадам – тобто парафіям, монастирям, духовним навчальним закладам. Не Церкві як такій, а конкретним громадам, конкретним спільнотам віруючих. А ось вже ці громади, ці спільноти добровільно входять до структури того чи іншого патріархату через підпорядкування певному релігійному центру", – пояснив Філарет, додавши: якщо вся релігійна місцева парафія вирішила вийти зі складу МП і приєднатися до Київського патріархату, то "це гарантує їм закон і права людини". І "це її майно, а не патріархату".

 

УПЦ КП вважає, що долю переходів може вирішувати дві третини голосів парафіян. Якщо ж голоси діляться навпіл, його пропозиція – відбувати літургії почергово.

 

"Наша позиція така: якщо більше, як дві третини громади вирішили на загальних своїх зборах, що треба перейти з одного патріархату до іншого, то майно громада зберігає за собою, а меншість має право збудувати собі інший храм чи обладнати приміщення. Якщо вирішила проста більшість, не дві третини, тоді потрібно проводити почергове богослужіння, щоб мали право користуватися храмом обидві частини колишньої однієї громади – і більшість, і меншість. Ми вважаємо, що це справедливо. А в Московському патріархаті вважають, що незалежно від того, яке є рішення громади, якщо є хоча б 10 чоловік, які хочуть лишитися в МП – то храм має належати їм, оцим десяти", – тлумачить Філарет.

 

Ставлення Московського патріархату нагадують Філаретові кріпацтво, "де МП – як барін, а віруючі – як кріпаки".

 

Предстоятель УПЦ КП вірить, що після томосу до Київського патріархату "переходити будуть тисячі".

 

"Ніякого насильства після томосу не буде, а майно належатиме громадам, як і тепер", – запевнив Філарет.

 

"Майно можна забрати силою – але це є шлях до розбрату, до посилення ворожнечі. А коли віруючі добровільно усвідомлять, що краще належати до української Церкви, а не до московської, служити благу свого народу, а не бути використаними як інструмент Кремля для агресії проти Української держави – от тоді вони об’єднаються, і це об’єднання справді буде міцним", – переконаний патріарх.


Що ж до лаврських будівель, то Філарет зазначив: "Вони будуть українськими, а не осередками «русского міра». Коли – не знаю, Бог знає. Можливо, через кілька місяців після томосу – а можливо, через кілька років. Для нас це не має принципового значення – бо ми віримо, що справа української Церкви є правдивою, а раз на нашому боці правда, то Бог нам допоможе здійснити її. Здійснити мирно і добровільно, без всякого насилля".

 

Раніше, минулого тижня, предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет заявив у інтерв’ю телеканалу "Прямий": "Ніякої власності Московський патріархат в Україні не має. Власність Церкви в Україні є власністю української Церкви. Ось, наприклад, Києво-Печерська лавра, Почаївська лавра – чия це власність? Власність Української держави. І держава передала свою власність у користування українській Церкві Московського патріархату. Але коли буде тут українська Церква визнана, то лавра – і одна, і друга – будуть передані українській Церкві".

 

Патріарх заявив, що війна вплинула на самоідентифікацію українців та усвідомлення ними потреби в автокефальній Церкві. Він сказав, що мета УПЦ КП у цих умовах – збільшення впливу української Церкви. "По-перше, наша мета – це зростання, збільшення Київського патріархату. І в цьому нам допомагає сам Господь. Яким чином? Допустив війну. А ця війна сприяє зростанню Київського патріархату. Яким чином? Люди бачать, хто захищає Українську державу, українську землю: Київський патріархат чи Московський? Захищає Київський, а Московський захищає агресора. Бо називає цю війну не агресивною, а називає її громадянською війною. Тобто, що українці воюють самі з собою, і що Росія тут не має ніякого відношення. Хоч всьому світу відомо, що на Донбасі і танки російські, і ракети, які масово знищують населення, і біля 50 тисяч військових. То хіба це не свідчить про участь Росії в цій війні? І весь світ це знає. А Московський патріархат в Україні говорить, що тут Росія ні причому. І люди це бачать, і тому виходять зі складу цього патріархату і приєднуються до Київського патріархату", – сказав Філарет.

 

06.08.2018