Філарет передбачає виселення УПЦ МП з Почаївської та Печерської лавр.

 

Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату, патріарх Київський і всієї Русі-України Філарет передбачає, що Українська держава передасть канонічній Українській православній церкві Києво-Печерську лавру та Почаївську лавру після становлення Церкви як автокефальної.

 

Про це Філарет сказав у інтерв’ю телеканалу «Прямий», стенограму котрого опубліковано на сайті УПЦ КП.

 

 

«Ніякої власності Московський патріархат в Україні не має, – сказав патріарх, відповідаючи на питання про долю власності УПЦ МП у випадку видання томосу. – Власність Церкви в Україні є власністю української Церкви. Ось, наприклад, Києво-Печерська лавра, Почаївська лавра – чия це власність? Власність Української держави. І держава передала свою власність в користування українській Церкві Московського патріархату. Але коли буде тут українська Церква визнана, то лавра – і одна, і друга – будуть передані українській Церкві».

 

Філарет додав, що Києво-Печерська та Почаївська лаври є українськими, «і Росія, і Московський патріархат ніякого відношення до цих святинь не мають».

 

Патріарх також вважає, що Українська православна церква Московського патріархату після надання Константинополем томосу про автокефалію муситиме визначатися – або приєднуватися до автокефальної Церкви, або ж продовжувати діяльність як філіал Російської православної церкви. (Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстровано законопроект №4511 «Про особливий статус релігійних організацій, керівні центри яких знаходяться в державі, яка визнана Верховною Радою України державою-агресором», котрий суттєво обмежує самостійність «чужих» Церков, аж до обов’язку узгоджувати керівний склад із державними службами, – Z).

 

«Звичайно, частина Московського патріархату не приєднається до цієї української Церкви. А оскільки вони не приєднаються, то вони не повинні називатися українською Церквою: вони мають право на своє існування в Україні на рівні з іншими Церквами, на рівні з Українською православною церквою, тобто закони українські дають право на свободу всім. Але називатися ця Церква мусить Російською православною церквою в Україні. Так ось, хто хоче бути російською Церквою, може бути російською, але не називатися українською Церквою», – заявив Філарет, додавши, що більшість парафій «не захочуть бути російською Церквою».

 

Патріарх заявив, що війна вплинула на самоідентифікацію українців та усвідомлення ними потреби в автокефальній Церкві. Він сказав, що мета УПЦ КП у цих умовах – збільшення впливу української Церкви. «По-перше, наша мета – це зростання, збільшення Київського патріархату. І в цьому нам допомагає сам Господь. Яким чином? Допустив війну. А ця війна сприяє зростанню Київського патріархату. Яким чином? Люди бачать, хто захищає Українську державу, українську землю: Київський патріархат чи Московський? Захищає Київський, а Московський захищає агресора. Бо називає цю війну не агресивною, а називає її громадянською війною. Тобто, що українці воюють самі з собою, і що Росія тут не має ніякого відношення. Хоч всьому світу відомо, що на Донбасі і танки російські, і ракети, які масово знищують населення, і біля 50 тисяч військових. То хіба це не свідчить про участь Росії в цій війні? І весь світ це знає. А Московський патріархат в Україні говорить, що тут Росія ні причому. І люди це бачать, і тому виходять зі складу цього патріархату і приєднуються до Київського патріархату.», – сказав Філарет.

 

Патріарх пророкує, що надання томосу похитне позиції Московського патріархату. «Удар буде сильний, дуже сильний. Перше – історія російської Церкви буде починатися не з хрещення Русі, а буде починатися з 1448 року. З того часу, коли вона відокремилась від Київської митрополії… Друге – Україна не була, не є і не буде частиною Росії. Бо Русь існувала, а Росії не було як держави. А потім, коли виникла держава, але називалася вона Московією, а не Руссю. А Русь – це Україна», – зазначив предстоятель УПЦ КП.

 

Водночас Філарет запевнив, що «ми не хочемо розпалювати релігійну ворожнечу». «Якщо б тут почалася релігійна ворожнеча, то Москва б могла сказати, що вона захищає своїх віруючих, бо їх там притісняють і порушують їхні права. Так ось, для того, щоб не дати цього приводу, ми насильно не примушуємо нікого приєднуватися до Київського патріархату», – сказав патріарх.

 

02.08.2018