Суд зобов'язав УПЦ МП повернути собор у Кременці до заповідника.

 

Миколаївський собор у Кременці на Тернопільщині, яким користується громада адептів УПЦ МП, мають повернути заповідникові. Західний апеляційний господарський суд підтвердив рішення Господарського суду. Про це повідомили на сайті Міністерства культури й інформаційної політики України.

 

 

Суд зобов’язав релігійну громаду повернути Миколаївський собор з келіями XVI–XVII століть, що в Кременці, Кременецько-Почаївському державному історико-архітектурному заповіднику. Загальна площа 1756,0 квадратних метрів.

 

"Заповідник неодноразово повідомляв релігійну громаду про закінчення терміну дії договору та відсутність намірів щодо його продовження, у зв’язку зі змінами у законодавстві про оренду державного майна. Своєю чергою, релігійна громада зверталася до Міністерства культури та інформаційної політики щодо продовження дії договору, але отримала відмову", – йдеться у повідомленні.

 

Нагадаємо, термін дії договору про безоплатне користування релігійною громадою УПЦ МП приміщенням Миколаївського собору й іншими об’єктами, що є державною власністю, закінчився 12 лютого 2023 року.

03.10.2023