В Любліні ромів судять за расизм.

 

П'ять ромів з Пулав (містечно в Люблінському воєводстві) відповідають в суді за побиття двох польських кухарів в місцевій піцерії. На думку слідчих, обвинувачені роми напали на кухарів-поляків через їхню приналежність до польського етносу.

 

 

Постраждали не тільки кухарі, а й дівчина, що була з одним з цих кухарів. Нинішня Gazeta Wyborcza, оповідаючи про цей випадок, цитує ромські погрози і образи: "Свиня ти польська, думаєш, що такий ти цваняк!", "Зґвалтую твою маму, сміття ти польське!",  "Вб'ю тебе і сім'ю твою закопаю!", "Ти, польська курво, ти будеш мені парашу в Лондоні чистити!"

 

Оцей, власне, Лондон і пояснює контекст конфлікту. 27-літній Давід і його 26-річний брат Марцін – поляки ромського походження, народилися в Пулавах (на 50 тисяч мешканців там жиє, в основному у соціальному кварталі на вулиці Ромській, дві сотні ромів), але кілька років тому виїхали на захід. Обидва по близько 190 см зросту, зачіска ірокез, модні спортивні лахи, дорогі парфуми. Давід мешкає в Лондоні, де працює в Tesco, Марцін влаштувався на роботу будівельником і ремонтує вілли в Німеччині, при кордоні зі Швейцарією. На коротку відпустку приїхали  до Пулав і на відзначення цього візиту запросили батька і кузенів в місцеву піцерію, де і власник, і кухар були кумплями з дитячих років, виростали в одному дворі. Замовили кожному піцу і дві пляшки горівки на всіх.

 

Все би було нічого, але як на зло в тій же піцерії вирішив повечеряти з дівчиною інший, в той день вихідний, кухар Конрад — налисо голена голова, камуфляжні штани: типовий праворадикал. І от Марціну треба було в туалет, а на траєкторії до туалету сидів Конрад. Щодо подальшого є дві версії. Згідно з першою, Марцін висловив незадоволення місцерозташуванням Конрадового стільця і пояснив, що коли той не пересунеться разом зі стільцем, то це зробить він сам, Марцін. Згідно з іншою версією, коли Марцін привітно проходив повз пару, Конрад сказав собі під ніс щось про "чмирів", що мають "взятися за роботу"; коли Марцін вертав з туалету, то почув цю фразу ще раз, і це його розізлило.

 

Ну і почалося. Марцін виголосив згадані сентенції про "польських свиней" і "польське сміття", а що реакція Конрада була неадекватною, то згадав про зґвалтування мами, а дівчину Конрада, фахівця у справах безпеки в авіарусі, пообіцяв, як згадано, працевлаштувати у Лондоні.

 

На підмогу Марціну підскочила родина, Конраду — колєги, вони, хоч і давні кумплі Марціна, але тут вже числилась чи то кров, чи цехова солідарність. Шеф викликав поліцію, роми втікли. Поліції вистарчило 5 хвилин, щоб їх знайти, важче було запакувати в кайданки і в машину. В цій ситуації, переконаний, що його стане на адвокатів, відзначився вже Давід: "Пси, zajebane дворняжки. Якби не був псом, то би тя zajebał в рило". Словом, мундуровим довелося викликати ще чотири поліційні машини, по одній на кожного.  

 

Оскільки поліція кваліфікували погрози і побиття як вчинки, скоєні з причини етнічної приналежності, то справа потрапила до прокуратури Люблін-південь, яка спеціалізується на злочинах такого типу, зокрема щодо студентів з України і Туреччини, а тепер урізноманітнює свою діяльність.

 

На початку процесу роми офіційно вибачилися, за моральну і фізичну шкоду заплатили три і одну тисячу злотих, переконували, що ніякого національного підґрунтя в конфлікті не було: Давід за кордоном без проблем працює з мусульманами і кенійцем, Марцін виправдовувався, що має маму польку, тут народився і виріс, то чого би мав когось тут ненавидіти.

 

Вибачення і гроші були прийняті, проблема в тому, що і Марцін, і Давід вже були суджені, справа йде як рецидив.

 

Пьотрек, той інший кухар, вважає, що роми — то цілком нормальні фацети, просто "з'явилися в невластивому місці у невластивий час". "Бували конфлікти і раніше, але швидко згасали. Що ж сталося, що цього разу вибухло стільки злих емоцій?" — каже власник піцерії і підозріло дивиться на Конрада.

 

Кондратій походить з села під Пулавами. Коли місцеве телебачення знімало матеріал про випадок в піцерії, він кипів з емоцій: "Ми живемо в Польщі. Ми не хочемо, щоб нас тероризували, залякували. Якщо хтось хоче тут мешкати, хай асимілюється. Хай кожен працює, а не живе з наших податків. Хай прийде і зі мною хай крутить піцу. Побачить, що то є працювати, платити податки."

 

Колега говорить про нього з розумінням: "Ром є для нього кимось гіршим, так його світ збудований. А тут раптом приходить до кнайпи Марцін. Краще вдягнений, подобається дівчатам, сипле грішми. Очевидно, що Кондрат вколов його. Але найшла коса на камінь".

 

 

01.08.2018