Facebook масово видаляє підозрілі облікові записи.

 

Цей запобіжний захід вживають передовсім у зв’язку з наближенням виборів до Конґресу США та загрозою російського втручання в них.

 

 

Найбільша в світі соціальна мережа ідентифікувала і видалила 32 сторінки, екаунти і додатки для обміну фотографіями Instagram, які намагалися скоординовано вплинути на політичні процеси в США. Про це  у вівторок, 31 липня, Facebook повідомив у своєму офіційному блозі.

 

«Причиною видалення стала скоординована неавтентична поведінка, пов'язана з введенням в оману щодо характеру дій і цілей, які стоять за ними, осіб і організацій», – пояснили представники компанії. Зокрема, заблоковані екаунти пов'язані з «протестами, запланованими у Вашінґтоні наступного тижня». Йдеться про марш білих націоналістів і ультраправих No Unite the Right 2 - DC, який, очікують, повинен відбутися 10 серпня – напередодні річниці заворушень в Шарлотсвіллі (штат Вірджинія).

 

Представники Facebook уточнили, що після проведення первинного розслідування повідомили про його деталі правоохоронні органи, Конґрес США, низку технологічних компаній і науково-аналітичну лабораторію Атлантичної ради – неурядового центру в галузі міжнародних відносин. Представники Facebook вказують на «ранню стадію розслідування» і зазначають, що поки що не мають у своєму розпорядженні усіх фактів, щоб встановити, хто стоїть за кампанією. Вони не говорять прямо про «російський слід», проте проводять паралелі з діяльністю російського Агентства інтернет-досліджень, яке звинувачували у втручанні в американські вибори в 2016 році.

 

Тим часом газета The New York Times пов’язала запобіжні заходи соціальної мережі з проміжними виборами до Конґресу Сполучених Штатів, які відбудуться 6 листопада.

 

Тим часом Білий дім попередив Росію про неприпустимість втручання у американські вибори. Віце-президент Майкл Пенс назвав втручання «образою американської демократії». «Мета Росії полягала в тому, щоб посіяти розбрат і роз'єднаність, послабити віру американського народу в нашу демократію. І хоча на ділі подані голоси змінені не були (мова про президентські вибори 2016 року – Z), будь-яка спроба втручання в наші вибори є образою нашої демократії, і ми з цим миритися не будемо», – застеріг Пенс.

 

Пенс розповів про заходи, яких вживає адміністрація Дональда Трампа для захисту майбутніх виборів від загроз. Він відзначив рішення ФБР створити робочу групу з протидії іноземній експансії і зусилля Міністерства внутрішньої безпеки щодо роботи зі штатами для забезпечення захисту виборчих систем від зловмисників.

01.08.2018