Манафорт пропонував Януковичу грати на антисемітизмі.

 

Колишній політтехнолог Віктора Януковича та Партії регіонів Пол Манафорт радив тодішньому президентові розігрувати "антисемітську" карту, аби дискредитувати тодішню опозицію й отримати переваги при спілкуванні з Заходом.

 

Про це йдеться у листуванні політтехнолога з "регіоналами", оприлюдненому американськими прокурорами за кілька днів до початку судових слухань у справі Манафорта в американському штаті Вірджинія, інформує BBC. Сторона обвинувачення надала судові кілька сотень сторінок доказів. Частина стосується українського періоду життя Манафорта, з 2005 по 2014 рік. 

 

 

Так, після американських виборів 2012 року і подальшої інавгурації та зміни керівників комітетів сенату і палати представників Манафорт написав Віктору Януковичу детальну записку з поясненнями, на чому і кому слід фокусувати увагу щодо США.

 

Насамперед Манафорт порадив звертати увагу на найнятих Юлією Тимошенко лобістів, які проводили активну роботу з сенаторами і конгресменами щодо запровадження санкцій проти представників українського уряду через ув'язнення лідерки "Батьківщини". Особливу увагу звертали на ініціативи сенатора Джона Маккейна і конгресвумен Марсі Каптур. 

 

При спілкуванні з представниками Білого дому рекомендувалося звертати увагу на геополітичний фактор, близькість і тиск з боку Росії, на орієнтири саміту з ядерної безпеки та переговорів у Вільнюсі, енергетичну безпеку.

 

Особливу увагу приділяли політиці антисемітизму. Пан Манафорт у своїх рекомендаціях пану Януковичу без сорому зазначає: "Ми маємо активно рекламувати концепцію антисемітизму як частину політики (української) опозиції. Ми робили це з часів укладення пакту між Об'єднаною опозицією і ГО "Свобода". Це – наша ключова стратегія у Вашингтоні. Ми будуємо все на заявах, які з'явилися ще за часів виборів у Тель-Авіві, зокрема і на тих думках, які доносили єврейські лобісти і представники уряду Ізраїлю у Вашингтоні ключовим представникам конгресу США, які, своєю чергою, є єврейським лобі. У нас також є набір ініціатив, які ми обговорили з важливими членами конгресу – євреями за походженням (наприклад, Еріком Кантором, лідером номер 2 у палаті представників і євреєм за походженням). Важливо, щоб президент Янукович робив проізраїльські заяви, засуджував "Свободу" та антисемітські дії опозиції", – рекомендував Манафорт.

 

Політтехнолог також зазначав, що українська діаспора налаштована категорично проти Віктора Януковича, її представники виступають з численними ініціативами, активні і здатні зібрати кошти на заходи, спрямовані проти тодішнього президента України. Для протидії він пропонував призначити посла, котрий міг би контролювати і нейтралізувати діаспору. Й бачив на цій позиції Ганну Герман, бо вона набула доброї репутації на молитовних сніданках і формувала би видимість гендерної рівності.

 

Серед інших цікавих документів – листування Манафорта з Рінатом Ахметовим у 2005 році, в котрому американський політтехнолог наполягав на обов'язковій заміні здискредитованого Януковича новим політиком для південно-східного електорату.

 

Манафорт також пропонував для "регіоналів" кілька шляхів повернення у владу після парламентських виборів 2006 року: побудова міноритарної коаліції, боротьба поодинці або створення так званої "широкої" коаліції, яка передбачала співпрацю з "Нашою Україною". Саме останній варіант, як зазначав Манафорт, є найбільш довгостроковим, але й найреальнішим шляхом до повернення до влади.

 

Пол Манафорт також активно радив Віктору Януковичу під час підготовки виступів та прес-конференцій. Зокрема, заготовка ймовірних запитань на 100 днів президентства Віктора Януковича мала запитання про те, де президент ховає свою дружину (запропонована відповідь: "президентство – це дуже могутній мандат, але більша влада – у першої леді"), і як він чувся, коли на нього впав вінок біля Монумента Слави в Києві.

 

Питання: Що ви відчували, коли на вас впав вінок біля могили Невідомого солдата?

Відповідь: Для мене цей день був дуже емоційним. Я думав про чоловіків і жінок, які загинули у Другій світовій війні, я думав про мого друга – президента Качинського – який загинув на шляху до Катині, де він збирався згадати польських загиблих. Я справді не помітив ані вітру, ані дощу. Дістати удар вінком по голові в той день – це, ймовірно, єдине, що не дало мені тоді заплакати.

 

Пол Манафорт також готував Віктора Януковича до зустрічі з президентом США Бараком Обамою, лідерами Європейського Союзу та головами держав Європи.

 

Політтехнолог також консультував учорашніх "регіоналів" і після втечі Віктора Януковича.

 

Згідно зі стратегічним планом ребрендингу, представленим Манафортом у вересні 2014 року, жителі Східної України не вірять у легітимність уряду Яценюка і Порошенка, і вибори до Верховної Ради мають змусити їх повірити в те, що у них є голоси в українському парламенті: "Опоблок" може стати справжнім "чемпіоном" за голосами, зібраними в цьому регіоні.

 

 

30.07.2018