Британія дала політичний притулок екс-голові "Укрспецекспорту".

 

Суд у Великій Британії відмовив українським правоохоронцям у екстрадиції до України колишнього керівника "Укрспецекспорту" Сергія Бондарчука й натомість надав йому політичний притулок.

 

Про це повідомив заступник генерального прокурора України Євген Єнін на своїй сторінці у Facebook.

 

 

"Герой України побоявся постати перед українським правосуддям за свої корупційні злочини. І попросив політичного притулку в Британії. Прикро, що британський суд такий притулок надав, попри зусилля українських та британських прокурорів", – написав Єнін.

 

Сам Сергій Бондарчук розповів виданню gordonua, що визначальне для нього рішення ухвалив Вестмінстерський магістратський суд після того, як зауважив у його справі політичне підґрунтя.

 

"Це рішення є остаточним й оскарженню не підлягає. Тепер я – абсолютно вільна людина. Це нова віха в моєму житті та житті моєї родини. Для нас це значне полегшення та радість. Увесь цей процес забрав чотири роки життя. Сьогодні в мене ще один день народження", – прокоментував Бондарчук.

 

Зі слів колишнього керівника "Укрспецекспорту", суд також постановив передати Інтерполу документи, "щоб зняти всі претензії стосовно мене".

 

Сергій Бондарчук очолював "Укрспецекспорт" у 2005-2010 роках. Компанія, зокрема, постачала озброєння для Грузії, котре грузинська армія використала в конфлікті проти Росії. Бондарчук дуже пишається цим фактом і замовляв документальний фільм про продаж цієї зброї.

 

У січні 2015 року Головна військова прокуратура України повідомила йому про підозру в заволодінні $7,4 млн, що належали компанії. Міністерство внутрішніх справ України оголосило Бондарчука у всеукраїнський розшук у лютому 2015-го. У червні того ж року Інтерпол виставив його у міжнародний розшук.

 

15 березня 2017 року генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що Бондарчука затримали в Лондоні. Сам Бондарчук спростував заяву генпрокурора, розмістивши фотографії, на яких він сидить зі свіжим номером газети The Guardian у барі.

 

Бондарчук отримав звання "Герой України" у лютому 2010 року, перед самим відходом Віктора Ющенка з посади. Був одним із останніх керівників партії "Наша Україна", поки не розсварився з Ющенком. Намагався встановити повний контроль над "НУ" і розпустити її.

 

26.07.2018