США закріпили невизнання анексії Криму на рівні офіційної декларації.

У документі також зазначено, що агресивні дії Росії в Україні «не гідні великої держави».

 

                                                            Майк Помпео

 

«Росія своїм вторгненням до України у 2014-му році та спробою анексії Криму прагнула підірвати основний міжнародний принцип, який поділяють демократичні країни: жодна країна не може змінювали кордони іншої країни силою. Держави світу, включно з Росією, погодились із цим принципом у Хартії ООН, зобов’язавшись утримуватися від погроз використання сили проти територіальної цілісності або політичної незалежності будь-якої держави. Цей фундаментальний принцип, який закріплено у Гельсінських угодах, є одною із основ, на яких базується наша спільна безпека», – йдеться у декларації щодо Криму, оприлюдненій Державним департаментом США.

 

У документі наголошується, що США не визнає заяв Кремля про суверенне право щодо територій, захоплених силою з порушенням міжнародного права. «Своїми діями Росія повела себе у спосіб, який не гідний великої держави, та з власної волі ізолювала себе від міжнародної спільноти. Разом зі союзниками, партнерами та міжнародною спільнотою США відкидають спробу Росії анексувати Крим та зобов’язуються зберігати цю політику до відновлення територіальної цілісності України», – йдеться у декларації, яку цитує радіо VOA.

 

Декларацію щодо Криму сам уряд США прирівнює до декларації Веллеса 1940 року, яка засудила окупацію країн Балтії з боку СРСР та закріпила невизнання Америкою їхньої анексії. Декларація, оприлюднена тодішнім держсекретарем США Самнером Веллесом, поклала початок політиці невизнання анексії країн Балтії, яка зберігалась аж до здобуття ними незалежності.

 

«США, як і раніше, не визнають російської анексії Криму. Росія повинна звільнити територію українського півострова», – заявив у середу, 25 липня, держсекретар США Майк Помпео під час слухань у комітеті Сенату США з міжнародних відносин, відповідаючи на запитання сенаторів про деталі перемовин Дональда Трампа і Володимира Путіна.

26.07.2018