Денісова: Греція ув'язнила понад сотню українців-моряків.

 

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова закликатиме комісара Ради Європи з прав людини Дуню Міятович втрутитися в історію з ув'язненням українців у Греції за перевезення нелегалів та сподівається на повернення додому українських громадян. З її слів, у тюрмах Греції наразі перебуває 161 українець, зокрема 112 осіб – за звинуваченням у перевезенні нелегальних міґрантів.

 

Про це Денісова написала на своїй сторінці у Facebook. 

 

Івано-франківські музиканти Сергій Шваюк і Петро Литвинчук отримали по 180 років в'язниці

 

"Українці заполонили грецькі тюрми. Наших громадян обманним шляхом запрошують працювати на круїзних лайнерах, яхтах, а натомість під примусом сили та загрозою смерті змушують переправляти через море «нелегалів» до Європи. Саме через це сотні українських моряків були затримані грецькими правоохоронними органами", – зазначила Денісова.

 

Омбудсмен наголосила: хоча Україна та Греція приєдналися до Конвенції Ради Європи про заходи щодо протидії торгівлі людьми, та стаття 26 Конвенції передбачає звільнення від покарання, якщо злочин був вчинений під примусом – "тобто як у більшості випадків затриманих українських моряків".

 

Найсвіжіша гучна справа – у п’ятницю, 20 липня, суд міста Пірей ухвалив вирок українцям Сергієві Шваюку та Петрові Литвинчуку – по 180 років за ґратами кожному. Як розповіли родичі Шваюка та Литвинчука, музикантів івано-франківського гурту Familia Perkalaba, чоловіки не мали наміру йти на злочин і в такому становищі опинилися під примусом. Матір Петра Литвинчука розповіла журналістам "Слідство.Інфо", що вони поїхали в Туреччину на цілком законну роботу. Їм пропонували бути помічниками капітана на прогулянковій яхті. З її слів, невдовзі, уже в Туреччині, працедавці змусили українців перевозити на яхті міґрантів. Невідомі озброєні особи навіть погрожували Литвинчуку і Шваюку фізичною розправою.

 

“Коли їх затримала берегова охорона Греції, вони якийсь час не знали, у чому їх звинувачують. Тут і вони постраждали, оскільки їх змусили до керування цієї яхти”, – сказала вона.

 

Офіційна перекладачка Лідія Костів пояснила, що згідно з грецьким законодавством, чоловіки вчинили правопорушення одразу за кількома статтями. Це і незаконний перетин кордонів країни Європейського Союзу, створення небезпеки для життя людей через перезавантаження яхти, і відсутність рятувальних засобів. 

 

“Також при затриманні у Петра і Сергія не було документів на керування яхтою”, – пояснила вона.

 

Як розповів журналістам "Слідства.Інфо" грецький адвокат українців Захаріяс Кессес, великі терміни зумовлені особливостями грецького законодавства. Окрім Петра Литвинчука і Сергія Шваюка, на яхті були ще 63 нелегальних міґранти. “При оголошенні вироку за кожного нелегального міґранта можуть додавати 10-15 років. Першопочатково їм загрожувало 630 років за ґратами”, – сказав він.

 

24.07.2018