Еквадор готується видати Джуліана Ассанжа британській владі.

Наразі засновник WikiLeaks переховується в еквадорській амбасаді в Лондоні.

 

 

 

Про те, що Еквадор готується видати Джуліана Ассанжа британській владі, повідомило видання The Intercept з покликом на анонімне джерела з кіл, близьких до еквадорського президента і Міністерства закордонних справ цієї латиноамериканської країни. В лондонській амбасаді Еквадору засновник WikiLeaks переховується з 2012 року. У Великій Британії йому висунуто звинувачення у відмові здатися суду.

 

У п'ятницю, 20 липня, до Лондона для участі у Світовому форумі для людей з обмеженими можливостями прибув президент Еквадору Ленін Морено (Lenin Moreno). За твердженням видання The Intercept, прихована мета візиту – підписати остаточну домовленість між владами двох країн про видачу засновника WikiLeaks.

 

Прихильники Ассанжа впевнені, що після його видачі з амбасади Еквадору він може бути заарештований за запитом США. Три місяці тому працівники еквадорської амбасади позбавили Ассанжа доступу до інтернету.

 

Сайт WikiLeaks став відомим 2010 року після публікації відеозапису авіаудару американських військовиків у Іраку по мирних мешканцях. Сайт регулярно публікував витоки урядових, дипломатичних і військових документів США. 2016 року, перед виборами президента США, WikiLeaks опублікував електронні листи, вкрадені зі штабу Демократичної партії. Звинувачення в організації атаки на сервери партії в США американське Міністерство юстиції висунуло дванадцятьом співробітникам російської розвідки.

22.07.2018