Гройсман поцікавиться в Євросоюзу походженням українського лісу.

 

Кабінет Міністрів України звернеться до Європейського Союзу за фактом контрабанди лісу з метою довідатися про походження сировини, котру вивозили з України до країн ЄС.

 

Про це на засіданні уряду сказав прем'єр-міністр Володимир Гройсман, повідомляє аґенція "Укрінформ"

 

"Буде звернення до наших міжнародних партнерів по Європейському Союзу, щоб вони надали нам доступ до інформації про те, який ліс заїжджав на територію ЄС. Ми знаємо, що виїжджало звідси, знатимемо, що заїжджало туди. І ми побачимо, що звідси виїжджали дрова, а туди ввозився ліс-кругляк", – зазначив Гройсман.

 

Голова уряду закликав громадськість у міру своїх можливостей моніторити, який ліс виїжджає з України, на яких пунктах пропуску. "Ми координуватимемо дії з міжнародними партнерами", – пообіцяв прем'єр.

 

Гройсман також повідомив, що Генеральна прокуратура, Державна аудиторська служба, Державна фіскальна служба, Національна поліція, Держгеокадастр розпочнуть перевірку всіх лісгоспів України за фактом контрабанди лісу. Свою пропозицію він обґрунтував отриманням звіту міжнародних організацій щодо контрабанди лісу, де містяться "жахливі" факти.

 

"Ми маємо фундаментальний звіт міжнародних організацій щодо контрабанди лісу. Так збіглося, що ми почали боротьбу з контрабандою та отримали цю інформацію. Факти є жахливими. Лісопереробна галузь України у стагнації, бо сировини не переробляють, а вивозять за кордон. Це порушення законодавства", – обурився Гройсман.

 

Прем'єр повідомив, що він уже підписав звернення до Генерального прокурора за фактами наявних правопорушень. Володимир Гройсман сподівається, що за наслідками перевірок вдасться отримати конкретні прізвища тих, хто підписував такі накладні.

 

Минулого тижня видання "Дзеркало тижня" оприлюднило публікацію, в котрій з покликом на дослідження організації Earthsight пише, що на країни Євросоюзу припадає 70% українського експорту деревини. При тім у Євросоюзі з 2013 р. діє регламент, який прямо забороняє імпорт дерев, незаконно отриманих в країні походження, а ще вимагає від імпортерів проводити юридичні перевірки "з належною обачністю" для мінімізації ризику потрапляння незаконної деревини на внутрішній ринок Союзу. Дослідження Earthsight показує, що цей закон, власне, не працює, і деревина незаконного походження систематично потрапляє на ринки ЄС.

 

 "Серед покупців цієї деревини – великі фірми, у тому числі три найбільші виробники дерев'яних панелей в світі, найбільша в світі паперова компанія і другий за величиною виробник пиломатеріалів в Європі", – ідеться в публікації. Підрядники в ЄС нібито перепродують деревину, зокрема для таких знаних компаній, як IKEA та H&M.

 

18.07.2018