Музей Майдану порозумівся з Горбатюком щодо будівництва меморіалу.

 

Управління спеціальних розслідувань ГПУ і Музей Майдану скоординували дії щодо ділянки Меморіалу Героїв Небесної Сотні. Роботи з будівництва мають розпочати не пізніш як у жовтні 2018 року.

 

Про це на спільній прес-конференції оголосили начальник управління Сергій Горбатюк, директор УІНП Володимир В'ятрович і директор музею Ігор Пошивайло. 

 

 

Зі слів керівника управління Сергія Горбатюка, 17 липня розпочнуться слідчі експерименти на алеї Героїв Небесної Сотні, вони завершаться щонайпізніше через три місяці. Термін може скоротитись і до одного місяця, якщо вдасться найближчим часом створити 3D-модель місцевості вулиці Інститутської. Для прискорення цього процесу департамент уже звернувся до керівництва ГПУ з проханням закупити додаткову комп’ютерну техніку й обладнання.

 

“На новому етапі [розслідування] з’являється нова інформація, свідки та відеозаписи, тому ми зобов’язані проводити додаткові слідчі експерименти. Є потреба в збереженні рельєфу місцевості. Ми для себе плануємо не пізніш як за три місяці усі слідчі дії завершити”, – пояснив Горбатюк, котрий раніше підписав припис про призупинення будівельних робіт на колишній Інститутській.

 

Саме на жовтень, як повідомив генеральний директор Національного музею Революції Гідності Ігор Пошивайло, і заплановані перші роботи на ділянці. “Масові заходи з прибирання території, встановлення інформаційних стендів – усе велось у співпраці з Генпрокуратурою, бо ми пам’ятаємо про досудове розслідування. Жодних робіт, які б перешкоджали слідчому експерименту, наша установа не веде. Понад те: працюємо над розробкою проекту музеєфікації нерухомих об’єктів, оскільки місцям, які мають на собі сліди від куль, надано статус пам’яток місцевого значення. Наше завдання – зберегти їх не лише для слідчого експерименту, а й для майбутнього", – сказав Пошивайло.

 

Директор повідомив, що меморіал планують відкрити 20 лютого, до п'ятих роковин розстрілу. 

 

Зі слів Володимира В’ятровича, директора Українського інституту національної пам’яті, створення Музею Революції Гідності є одним із найважливіших проектів, пов’язаних із меморіалізацією Майдану.

 

“Фіксація пам’яті про революцію потрібна не тільки як данина тим, хто загинув, а й живим українцям – аби бути запобіжником від повернення України в минуле до Майдану. Не менш важливу роль у цих процесах відіграє слідство над тими, хто спричинився до смертей. І слідство, і пам’ять про Майдан – однаково важливі для суспільства. Злочинним було би ставити питання – або результати слідства, або пам’ять про Майдан”, – прокоментував В’ятрович, котрий зопалу було звинуватив Горбатюка у зволіканні зі слідством.

 

У прес-конференції також брала участь заступниця голови ГО “Родина Героїв Небесної сотні” Наталія Бойків. Вона закликала не зволікати з музеєм. "Батьки [героїв Небесної сотні] вмирають. Багатьох уже не стало. Хочеться, щоб вони хоч раз прийшли на місце вшанування помолитися, поплакати, згадати рідних. Я сподіваюся, що дії і прокуратури, і Музею Революції Гідності будуть поєднані”, – сподівається пані Бойків.

 

17.07.2018