Політикум США різко скритикував поведінку Трампа в Гельсінкі.

Американський істеблішмент висловив обурення тим, як Трамп загравав з Путіним.

 

 

Багато американських політиків висловили своє невдоволення виступом президента Дональда Трампа на прес-конференції після зустрічі з російським президентом Володимиром Путіним. Особливе обурення викликало те, що глава Білого дому не підтримав висновків американської розвідки про російське втручання у вибори. Американський лідер назвав розслідування спецпрокурора Роберта Мюллера «катастрофою для своєї країни».

 

Сенатор-демократ від штату Вірджинія Марк Ворнер (Mark Warner), член комітету з розвідки, заявив: «Це справжня ганьба, що президент став на бік Путіна, а не власної розвідки, і поклав на США вину за російську атаку на нашу демократію».

 

Сенатор-демократ від штату Флорида Білл Нельсон (Bill Nelson) зазначив, що існує загроза втручання Росії в майбутні вибори до Конгресу. «Відмова нашого президента визнати, що Путін втручався в наші вибори, повинна стурбувати нас усіх. Небажання президента дати йому відсіч і заступитися за нашу країну неприйнятне й ганебне», – сказав Нельсон.

 

Американський сенатор-республіканець Ліндсі Ґрем (Lindsey Graham), котрий є членом комітету з питань збройних сил, заявив в понеділок, 16 липня, що своїм виступом американський президент «продемонстрував слабкість США». Ґрем, котрий зазвичай підтримував Трампа, написав у Twitter: «Президент Трамп упустив можливість рішуче притягнути Росію до відповідальності за втручання у вибори 2016 року і виступити зі суворим попередженням щодо майбутніх виборів. Ця відповідь президента Трампа буде розцінена Росією як ознака слабкості й створить більше проблем, ніж рішень».

 

Критика сенатора-республіканця Джона Маккейна (John McCain) була ще суворішою: «Сьогоднішня прес-конференція в Гельсінкі була одним з найганебніших виступів американського президента в історії. Шкоду, завдану наївністю Трампа, його самозакоханістю, помилковим сприйняттям еквівалентності і симпатією до авторитарних лідерів, складно оцінити».

 

Один з провідних республіканців у Палаті представників Пол Райан (Paul Ryan) висловився так: «Немає жодних сумнівів у тому, що Росія втручалася в наші вибори і продовжує спроби похитнути демократію тут й у всьому світі. Немає жодної моральної еквівалентності між США і Росією, що, як і раніше, вороже налаштована до наших основних цінностей та ідеалів».

 

Джеймс Клеппер (James Clapper), котрий обіймав посаду директора національної розвідки за екс-президента Барака Обами, сказав в інтерв'ю CNN: «Президент Сполучених Штатів фактично капітулював і, судячи з усього, злякався Володимира Путіна. Це було вражаюче і дуже неприємно».

17.07.2018