Британський міністр  з питань Brexit подав до демісії.

Рішення Девіда Девіса пов'язують із результатами засідання уряду Терези Мей, на якому була віддана перевага так званому «м'якому» виходу з Європейської Унії.

 

    

«Нинішня тенденція в політиці і тактиці робить чимраз менш ймовірним вихід Британії з митного союзу і спільного ринку», – написав міністр Девід Девіс (David Davis) у своїй заяві про звільнення. Також він висловив підозру, що така тактика перемовин уряду «призведе лише до нових вимог поступок» з боку Брюсселя. Девіс звинуватив прем'єр-міністерку Терезу Мей в тому, що через її політику «навіть за найкращих обставин позиції Лондона на перемовинах з Європейською Унією щодо Brexit виявляться ослабленими».

 

У відповідь Мей тепло подякувала Девісові за роботу в уряді, але зауважила: «Я не погоджуюся з вашою характеристикою політики, яку ми затвердили на засіданні кабінету в п'ятницю». Про це повідомила телерадіокомпанія ВВС.

 

Нагадаємо, що в п'ятницю ввечері, 6 липня, після 12-годинного засідання, яке проходило в заміській урядовій резиденції Чекерс, що в графстві Бакінгемшир, прем'єр-міністерка Великої Британії Тереза ​​Мей зуміла заручитися підтримкою більшості членів свого кабінету щодо плану взаємодії Лондона з Європейською Унією після Brexit. План Мей передбачає збереження значного рівня інтеграції країни з Євроунією, включно з новим режимом двосторонньої торгівлі, який мало чим відрізняється від митного союзу.

 

В оточенні Мей були готові до того, що деякі міністри після цієї наради подадуть до демісії. Приміром, міністр закордонних справ Борис Джонсон публічно розкритикував лінію прем’єрки. Однак в підсумку всі члени кабінету, включно з Джонсоном, тоді вирішили за краще залишитися на своїх посадах.

09.07.2018