Британський уряд ухвалив план співпраці з ЄУ після Brexit.

Кабінет Терези Мей пристав на так званий «м’який сценарій».

 

 

Прем'єр-міністерка Великої Британії Тереза ​​Мей зуміла ввечері в п'ятницю, 6 липня, заручитися підтримкою більшості членів свого кабінету щодо плану взаємодії Лондона з Європейською Унією після Brexit. Про це керівниця уряду повідомила після 12-годинного засідання, яке проходило в заміській урядовій резиденції Чекерс, що в графстві Бакінгемшир.

 

Мей домоглася схвалення проекту зі створення зони вільної торгівлі між Великою Британією та ЄУ, яка передбачає безбар'єрний обіг промислових товарів і сільськогосподарської продукції. При цьому у британського сектора послуг не буде настільки широкого доступу до європейських ринків. Про це повідомила телерадіокомпанія ВВС.

 

План Мей передбачає чітку позицію щодо одного з найсуперечливіших питань, а саме декларує відсутність перевірок на кордоні між Ірландією і Північною Ірландією. Багато положень Белфастської угоди 1998 року, яка поклала край багаторічному кривавому конфлікту через статус цього регіону, спираються на те, що на цьому кордоні не здійснюють контролю.

 

Окрім того, передбачають, що ЄУ і Велика Британія розроблять «спільну інституційну базу» для послідовного трактування правових угод між ними. В Об’єднаному Королівстві останнє слово залишиться за місцевими судами – «з належним урахуванням прецедентного права ЄУ» у відповідних сферах. Проте Європейський суд у Люксембурзі перестане для Лондона грати роль найвищої інстанції, постанови якої не можуть бути оскаржені.

 

Кабінет Мей також схвалив принцип «застосовувати британські тарифи і торгову політику до британських товарів, а тарифи і норми ЄУ – до продукції, призначеної для Європейської Унії». Такий підхід дозволить уникнути митних перевірок після 29 березня 2019 року, коли країна, як очікують, залишить європейське співтовариство.

07.07.2018