Президентом Мексики обрано кандидата від лівої коаліції.

Водночас останню виборчу кампанію визнано «найкривавішою» в новітній мексиканській історії.

 

 

Під час голосувань у неділю, першого липня, 64-річний Андрес Мануель Лопес Обрадор (Andrés Manuel López Obrador) був обраний президентом Мексики терміном на шість років. За підрахунками Центральної виборчої комісії, він набрав 53 відсотки голосів виборців. Про це повідомив телеканал CNN.

 

Інші учасники виборів, Рікардо Анайя Кортес (Ricardo Anaya Cortés) і Хосе Антоніо Мід (José Antonio Meade), котрі представляють Партію національної дії і Інституційно-революційну партію, набрали 22,8 і 16,3 відсотка відповідно. Вони вже визнали свою поразку і привітали переможця.

 

Обрадор – колишній мер Мехіко, він є представником лівої коаліції «Разом зробимо історію», в яку входять партія Morena, Партія праці та партія «Соціальна зустріч». Обрадор став першим лівим президентом Мексики за всю новітню історію країни. Інституційно-революційна партія, яка перебувала при владі, зазнала нищівної поразки.

 

Лопес Обрадор пообіцяв подолати бідність, розправитися з корупцією, «витіснити мафію з влади», налагодити відносини зі США і перемогти наркоторгівлю. Він уже двічі виставляв свою кандидатуру на посаду президента, щойно третя спроба виявилася успішною. Багато експертів назвали його програму «утопією».

 

Нинішню виборчу кампанію вже назвали в Мексиці «найкривавішою»: в її ході загинуло 145 політиків. Лише в день виборів були застрелені два активісти – представник Інституційно-революційної партії (в штаті Пуебло) і представник Робітничої партії (в штаті Мічіокан).

 

Попри те, що Обрадор під час передвиборчої кампанії пообіцяв «поставити на місце» президента США Дональда Трампа, котрий пригрозив розірвати угоду про вільну торгівлю з Мексикою через проблеми з міграцією з Південної Америки, глава Білого дому одним з перших привітав нового президента Мексики з обранням.

02.07.2018