Париж відкликав свого амбасадора з Будапешта.

Напередодні стало відомо, що дипломат схвально відгукувався про міґраційну політику угорського уряду.

 

                                                           Ерік Фурньє

 

Відкликання амбасадора Еріка Фурньє (Eric Fournier) відбулося після оприлюднення його конфіденційного листування з президентом Франції Емманюелем Макроном. Службова записка, яку дипломат надіслав главі держави, а також в МЗС Франції і в керівні органи Європейської Унії, потрапила в розпорядження відомого французького сайту Mediapart і була опублікована 18 червня.

 

У ній французький дипломат повідомив, що вважає підхід влади Угорщини до вирішення міґраційного питання «зразковим». Фурньє зазначив, що угорці «зуміли передбачити проблеми, викликані потоками нелегальних мігрантів». Видання Mediapart зазначає, що Фурньє не пише ні про побудову муру на кордонах Угорщини, ні про «закони, які дозволяють угорським правоохоронцям стріляти по міґрантах ґумовими кулями».

 

У своїй записці Ерік Фурньє виступив на захист поправок до Конституції Угорщини, які передбачають, зокрема, заборону на заселення країни «іноземними народностями», і зобов'язує державні органи «захищати християнську культуру». Амбасадор назвав звинувачення на адресу Будапешта, які часто звучать в Європі, наслідком «мадьярофобії» і закликав не вживати проти Будапешта репресивних заходів. Йдеться про заклик 37 депутатів з комітету громадянських свобод Європарламенту застосувати щодо Будапешта статтю 7 Маастрихтської угоди. Вона дозволяє на деякий час позбавляти країну-порушницю окремих прав, зокрема права вето під час голосування на засіданнях Європейської Ради.

 

На прес-конференції 29 червня за підсумками саміту ЄУ Макрон заявив, що ці погляди дипломата «в жодному випадку не відображають» офіційної позиції Франції. На офіційному сайті французького уряду вже з'явився указ президента про заміну Еріка Фурньє на нового амбасадора, пані Паскаль Андреані (Pascale Andreani).

02.07.2018