Посольство: Зміни до закону про IPN не задовольняють сподівань України.

 

Зміни до закону про Інститут національної пам'яті, за котрі Сейм Польщі проголосував у середу, не задовольняють українську сторону.

 

Таку думку в коментарі аґенції "Укрінформ" висловив тимчасовий повірений у справах України в Польщі Василь Зварич.

 

 

"На жаль, Сейм Польщі не скористався нинішньою доброю нагодою, щоб розглянути також ті положення, які викликають наше занепокоєння і заважають нормальній конструктивній співпраці з питань історичної пам’яті. Зміни до закону про ІНП від 26 січня викликали занепокоєння Ізраїлю, США та України. Сьогоднішнє ж голосування не задовольнило сподівань української сторони", – заявив Зварич.

 

Водночас він наголосив, що українська сторона розцінює схвалення змін до закону про ІНП як "вияв готовності польської сторони до перегляду тих його положень, які створили небажані перешкоди для співпраці Польщі з партнерами, у тому числі з Україною".

 

"Фактично, завдяки прийнятим змінам знімається одне із застережень, яке висувала також українська сторона, про неможливість ведення відкритої й об'єктивної дискусії з питань трагічної українсько-польської історії під загрозою кримінального переслідування", – зауважив український дипломат.

 

Він додав, що українська сторона уважно відслідковує проходження в конституційному суді Польщі звернення президента Польщі із зауваженнями щодо термінології "український націоналіст" та "Східна Малопольща".

 

"Сподіваємося, що найближчим часом з урахуванням позиції конституційного суду буде внесено нові зміни до закону про ІНП, які повністю відкриють шлях до подальшої конструктивної взаємодії між Україною та Польщею з питань історичної пам’яті", – наголосив тимчасовий повірений у справах України в Польщі.

 

Подібно директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович привітав ухвалення змін до закону про IPN. Він, водночас, назвав законопроект половинчастим.

 

"Польські парламентарі продемонстрували, що не все втрачено і є здатність визнавати свої помилки та виправляти їх. Очікуємо, що проявлених нині розуму та рішучості вистачить й на логічне продовження: виправити інші абсурдні положення закону про IPN, які стосуються українського націоналізму", – написав В'ятрович на своїй сторінці у Facebook.

 

Він підкреслив, що Україна "має продовжити докладати зусиль в цьому напрямку", "чим допоможе польським політикам дотримуватися принципів здорового глузду".

 

Нагадаємо, Сейм Польщі на позачерговому засіданні в середу проголосував за зміни до закону про ІНП. Ними, зокрема, передбачається скасування положення щодо кримінального переслідування осіб, у тому числі й іноземців, за "публічне і всупереч фактам" звинувачення Польщі і польського народу у злочинах нацистів у роки Другої світової війни. Ця поправка, ухвалена у січні цього року, викликала різку негативну реакцію в Ізраїлі та США. Натомість у законі поки що залишається "українська" поправка, яка передбачає згадку про "злочини українських українських націоналістів і членів українських формацій, які були колаборантами німецького третього рейху", а також визначення, чим є "злочини українських націоналістів".

 

28.06.2018