Шведський суд наразі залишив у силі виконавче рішення на користь "Газпрому".

 

Апеляційний суд округу Свеа, Швеція, залишив в силі тимчасове призупинення виконавчих дій за грошовими вимогами "Нафтогазу" до російського "Газпрому".

 

Про це йдеться у повідомленні на офіційній сторінці НАК "Нафтогаз". Водночас українська компанія спростовує переможні заяви "Газпрому" про те, нібито НАК зазнав поразки у своїх скаргах.

 

 

"Апеляційний суд округа Свеа, Швеція, сьогодні вирішив переглянути своє попереднє рішення про призупинення виконавчих дій щодо рішення Стокгольмського арбітражу по транзитному контракту між "Нафтогазом" та "Газпромом". Сьогоднішня заява "Газпрому" щодо того, що суд залишив своє попереднє рішення без змін, не відповідає дійсності", – уточнили в "Нафтогазі".

 

"Сьогоднішнє рішення означає, що, вивчивши аргументи, надані "Нафтогазом", суд відхилив безпідставне твердження "Газпрому" щодо того, що значні частини обґрунтування транзитного рішення були начебто написані адміністративним секретарем", – зазначили в НАК.

 

Українська компанія розтлумачила, що суд залишив у силі тимчасове призупинення виконавчих дій за грошовими вимогами "Нафтогазу" "через інші причини".

 

"Сьогодні компанія не мала нагоди надати свої контраргументи щодо цих причин. "Нафтогаз" планує подати до суду додаткове звернення з викладенням цих фактів і сподівається на перегляд останнього рішення", – додали в офісі Андрія Коболєва.

 

"Нафтогаз" зазначає, що теперішнє рішення "не є обов'язковим до виконання судами інших юрисдикцій", а відтак "Нафтогаз" "продовжить свої дії щодо стягнення заборгованості "Газпрому" у інших юрисдикціях".

 

Як повідомили раніше в офісі "Газпрому", апеляційний суд округу Свеа прийняв рішення залишити в силі свій наказ від 13 червня 2018 року про зупинення виконання рішення Стокгольмського арбітражу від 28 лютого 2018 року у спорі між "Газпромом" і НАК "Нафтогаз України" в рамках контракту на транзит газу через територію України.

 

"Ця обставина підсилює позицію "Газпрому" при оскарженні спроб "Нафтогазу України" примусово виконати згадане арбітражне рішення в різних країнах", – процитувала аґенція "Інтерфакс".

 

28.06.2018