Сейм ухвалив зміни до контроверсійного закону про Інститут національної пам'яті.

Скасовано кримінальну відповідальність за приписування полякам відповідальності за злочини нацистської Німеччини.

 

 

У середу, 27 червня, польський Сейм ухвалив зміну до закону про Інститут національної пам’яті. Згідно з рішенням депутатів, скасовано положення про кримінальну відповідальність за приписування польському народові або державі відповідальності за злочини нацистської Німеччини. Це статті 55a та 55b закону. Причому покарання можуть стосуватися як поляків, так і іноземців.

 

Про те, щоб невідкладно включити цю тему до нинішнього засідання, клопотався прем’єр-міністр Матеуш Моравєцький. За його словами, у нормах, які набули чинності першого березня, не враховано міжнародних реалій, і вони «почали діяти контропродуктивно». «Ми ні від чого не відмовляємося, реалізовано набагато більше, ніж ми передбачили», – наголосив керівник польського уряду.

 

Нагадаємо, що попередні норми, якими було передбачено, зокрема, покарання у вигляді позбавлення волі за приписування польському народові або польській державі відповідальності за злочини, які здійснила нацистська Німеччина, викликали обурення в багатьох країнах, наприклад, в Ізраїлі та Сполучених Штатах.

 

Зміни підтримали 388 депутатів, проти виступили 25 парламентарів, п’ятеро утрималися від голосування. Про це повідомив польський телеканал TVN24.

27.06.2018