У центрі Івано-Франківська знайшли фрагменти Тисменицької брами.

 

Учора, 26 червня, в Івано-Франкувську на вулиці Лесі Українки, поряд з медуніверситетом, під час ремонту вулиці виявили фрагменти так званої Тисменицької брами – старої фортифікаційної споруди, повідомив архітектор-реставратор Ігор Панчишин, передає Репортер.

 

Очільник міського комунального департаменту Михайло Смушак повідомив, що залишати знахідку вже нема як – усе залиють бетоном.

 

«Археологічні дослідження там велися ще з вересня, все було розрито. Тепер йде завершальний етап, то куди його ще залишати – будемо все заливати бетоном», – прокоментував він.

 

Архітектор, начальник міського відділу охорони культурної спадщини Володимир Ідак наразі не коментує ситуацію. Каже, вже чув про знахідку і має піти на місце подивитися. За його словами, теоретично, він мусить скласти припис, аби роботи призупинили.

 

«Треба фіксувати факт, робити дослідження. Будемо ще дивитися і з’ясовувати», – зазначив Володимир Ідак.

 

Ігор Панчишин нагадує, що центральна частина міста є історико-архітектурною заповідною територією.


Фрагменти Тисменицької брами в Івано-Франківську. Фото: Репортер.

 

«Ось ще одне підтвердження необхідності співпраці з археологами. Під час виконання земельних робіт знов виявлено фрагменти фортифікаційних конструкцій. На цей раз це фрагменти так званої Тисменицької брами поряд з медакадемією і катедрою… Прикро, що ніхто не зважає на закон "Про охорону археологічної спадщини"», – зазначив науковець.

 

За статтею 19 закону Про охорону культурної спадщини, юридичні і фізичні особи, у користуванні або володінні яких перебувають археологічні об’єкти або предмети, зобов’язані дотримуватися всіх вимог законодавства щодо охорони і використання археологічних об’єктів або предметів, виконувати всі необхідні роботи виробничого характеру згідно з дозволом пам’яткоохоронних служб; негайно інформувати про нововиявлені об’єкти або предмети в межах території, яку вони використовують для своєї діяльності.

 

За знищення, руйнування або пошкодження пам’яток – об’єктів культурної спадщини – за статтею 298 винні караються штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до трьох років.

 

Як повідомляв Z, біля Львова у Звенигороді працівники "Львівгазу" зруйнували частину давнього городища.

27.06.2018