Синагога у Дрогобичі: одна на трьох

У червні в Дрогобичі відбулась одна з найважливіших подій для всієї єврейської громади трьох міст: Дрогобича, Борислава та Трускавця – велике свято, остаточне завершення реконструкції хоральної синагоги Дрогобича. Можливо, ця подія знаменуватиме початок нового відліку життя галицького єврейства – й очевидно стане знаковою для громади Дрогобича.

 

 

Пам’ять є фрагментарною, і працює вона нам уривками. Але ж так важливо зберегти її не лише шматками, а цілісно… Дрогобицька хоральна синагога – відтепер уже не руїна. І не шматками. І не фрагментами.

 

Будівництво хоральної синагоги припало на час розквіту нафтової промисловості дрогобицького регіону. Побудова розпочалась у 1842-му й тривала майже 23 роки – до 1865-го. Висота синагоги до верху карнизу становить 19,5 м – це приблизно як шестиповерховий будинок, ширина – 35 м, довжина – 37 м. Верх увінчують скрижалі Мойсея, а під ними можна налічити 12 арок, котрі символізують 12 колін Ізраїлю.

 

1906 рік

 

У радянський час синагога слугувала складом. Спочатку для солі, потім тканин, а згодом тут був магазин меблів. Лише на початку дев’яностих споруду повернули місцевій єврейській громаді, зарослу деревами та бур’янами з проваленим дахом. А сама божниця мала вигляд руїни.

 

 

1921 рік

 

Первісний колір синагоги оливкового відтінку було встановлено на підставі дослідження головного проектанта «Укрзахідреставрація», колишнього дрогобичанина Зенона Лагуша. Сьогодні ж екстер’єр будівлі має зеленувату барву. У 1939 році за декілька місяців до початку Другої світової війни у великій хоральній синагозі одружився майбутній лауреат Нобелівської премії миру та шостий прем’єр-міністр Ізраїлю – Менахем Бегін. Його дружиною тоді стала дрогобичанка Елайза Арнольд.

 

2007 рік

 

Із дрогобицькою синагогою тісно пов’язано багато історичних фактів, про котрі знають далеко не всі мешканці міста. Наприклад, вважається, що культова картина дрогобицького маляра Мауриція Готтліба «Євреї моляться в синагозі в Йом-Кіпур» має безпосереднє відношення до дрогобицької синагоги. Хоча деякі історики сперечаються, чи саме велика синагога зображена на картині. Є припущення, що це могла бути одна з менших синагог міста. Однак ця картина Готтліба є однією з найбільших реліквій єврейського мистецтва і зберігається у національному музеї Тель- Авіва, а ще одна - "Христос проповідує в синагозі" у Національному музеї Варшави. 

 

2012 рік

 

У міжвоєнні роки біля хоральної синагоги розміщувалась криниця, котра служила джерелом води для тих, хто мешкав у єврейському кварталі. Власне, цей квартал був одним із найголовніших осередків єврейської культури у місті. Перед Другою світовою війною 40% населення Дрогобича становили євреї. Тут налічувалось близько сімнадцяти синагог. У наші дні збереглось лише 6 будівель. Зі створенням єврейського кварталу почалося будівництво першої дерев’яної синагоги, яка згоріла 1713 року, а також цвинтаря (кіркута), на території якого тепер збудовані житлові будинки. Щоправда, фрагменти цвинтаря тут збереглись і донині…

 

Початок відновлювальних робіт

 

Свято завершення реноваційних робіт дрогобицької хоральної синагоги 17 червня зібрало єврейську общину не лише Дрогобича, а й Борислава та Трускавця. Сюди з’їхалися гості з Ізраїлю, Америки та Польщі. На свято прийшли містяни й інших віросповідань.

 

Літо 2014 року

 

Йосип Карпін – голова єврейської громади у Дрогобичі каже, що відтепер синагога  служитиме і як сакральна будівля, і як центр популяризації єврейського мистецтва у місті. А ще синагога буде центром толерантності та співпраці з іншими місцевими культурами. Очевидно, що виставки, музичні камерні концерти, цікаві зустрічі й імпрези стануть важливою та потрібною частиною задля глибшого знайомства з історією єврейської спадщини міста.

 

 

Кінець осені 2014 року

 

«Зараз у синагозі діє експозиція, котра була презентована у день завершення реноваційних робіт, відтак вона діятиме постійно. Виставка "Спільна пам’ять – крізь кордони" репрезентує історію галицького єврейства. Окрім того, у нас також є декілька раритетів для майбутнього музею. Отже, на їхній основі ми формуватимемо як музей, так і бібліотеку», – каже Йосип Карпін.

 

Відкриття синагоги після реставрації 17 червня 2018 року

 

З початком нового життя синагоги у місті таки відчувається великий інтерес до божниці.

 

«Ми відчуваємо, звісно, зацікавлення з боку не тільки єврейської громади Дрогобича, але представників інших конфесій та вірувань. - веде далі Йосип Карпін.

 

Відкриття синагоги після реставрації. Йосип Карпин - Голова єврейської громади Дрогобича та Головний рабин Заходу України Моше Колесник

 

Якщо йдеться про відновлення хоральної синагоги, важливо акцентувати увагу, що саме завдяки єврейській общині місто надбало ще одну важливу та красиву пам’ятку нашої спільної історії. Історії, котра протягом багатьох років була насильно стерта і забута. Реставрація сакральної будівля відбулась завдяки колишньому  дрогобичанину – Віктору Феліксовичу Вексельбергу.

«Дуже важливо знати, що Віктор Вексельберґ, котрий фінансово допоміг нам відновити синагогу,залишається патріотом передусім свого міста, незважаючи на те, що нині він – громадянин іншої держави. Мало говорити про патріотизм, потрібно для цього щось робити. Віктор Вексельберг неодноразово допомагав місту. Дякуючи йому відновлено декілька інших важливих будівель. Цій людині притаманна пуританська скромність. Сьогодні ж наша громада за допомогою пана Віктора зуміла відродити будівлю, котра стільки років залишалася лише звалищем. Цій людині притаманна пуританська скромність. Бо передусім ми разом змогли нарешті загоїти рану як у переносному, так і в буквальному сенсі слова. Рану, котра боліла та викликала багато негативу і муляла око не лише мешканцям, але здебільшого гостям котрі пов’язані з єврейством. Тепер це ошляхетнений фрагмент вулиці й передусім окраса міста», – ділиться враженням голова та рабин єврейської общини Дрогобича Йосип Карпін.

 

Йосип Карпін та Моше Колесник

 

Отже, до синагоги тепер приходитиме єврейська община не тільки Дрогобича, а також і бориславська та трускавецька.

 

Світлана Юзефівна Фірман, голова Товариства відродження єврейської культури Борислава, каже, що свято завершення реноваційних робіт – передусім чудова нагода зібратися разом.

 

«Я думаю, що синагога мала б служити для об’єднання всіх трьох. Адже постійно діючої синагоги досі не було ні в Дрогобичі, ні в Трускавці, ні у Бориславі. Нам би дуже хотілося навіть туди зайти і відчути, чиї ми діти. Коли я прийшла 17 червня у синагогу, то була подивована побачити своїх знайомих українців, котрі розділили зі мною радість, привітавши з таким важливим днем у житті нашої общини», – розповідає Світлана Юзефівна.

 

Моше Колесник

 

Борислав, як і Дрогобич, до початку Другої світової війни був наполовину єврейським містом, а тому там люди здавна звикли до мультикультурності. З 1990 року бориславська єврейська громада налічувала 100 осіб, зараз їх тут залишилося 40. Правда, всі три громади, можна сказати, є одним цілим – єдиною єврейською общиною трьох міст, оскільки всі свята проводять разом і здебільшого підтримують тісні стосунки один з одним.

 

Тріо музик ім. Альфреда Шраєра акустично супроводжували свято відкриття оновленої синагоги

 

Маленька історична довідка: у Дрогобичі євреї мешкали у першій половині 15 століття, де брали активну участь  у розвитку соляного промислу. З першої половини  17 століття  у місті було створено  єврейський квартал, званого «Лан.» У 30-х роках 17 століття ст. староста Іван Данилович виділив євреям земельну ділянку площею 1 королівський лан від чого і з’явилась назва єврейського кварталу – «Лан» або «На Лані.»

З Дрогобичем пов’язані такі відомі  люди як  Бруно Шульц – художник і визначний польських письменників 20 ст.,що народився та виріс у Дрогобичі, Альфред Шраєр -  музикант і співак, що виріс у Дрогобичі та пережив Голокост, Фелікс Соломонович Вексельберг – рушійна сила ідеї відновлення дрогобицької синагоги. А також  Вільгем Діхтер – інженер та письменник, уродженець Борислава,  брати Шевах  та Аарон Вайси – народжені у Бориславі та уцілівші після Голокосту. Шевах Вайс  став однією з найвизначніших постатей Ізраїлю, Маурицій Готтліб – єврейський маляр з Дрогобича,  новатор у єврейському мистецтві, Ефраїм Моше Лілієн  - уродженець Дрогобича, був художником, графіком, ілюстратором, один з найвидатніших єврейських художників світу, Леопольд Готтліб  - художник модерніст, молодший брат Мауриція Готтліба. Це далеко не повний список  видатних людей нашого міста різних епох, його можна продовжувати ще на декілька наступних сторінок

 

 

Сьогодні ж із завершенням реноваційних робіт хоральної великої синагоги міста відродиться ще один імпульс життя єврейської общини, без котрої неможлива повноцінна історія як Дрогобича, так і Галичини загалом.

 

Світлини з відкриття синагоги авторства американської фотохудожниці Лолі Кантор

 

26.06.2018