Єва Райська

Фотопроєкт «Ромський дім. Життя спільноти у Дрогобичі» звертає увагу на стосунки всередині сімей та спільноти, нотуючи побут, фіксуючи щоденні ритуали й відпочинок, спиняючись на емоціях і переживаннях героїв.
Циганка на ім’я Данка, як остання з могікан, ширяє біля Краківської брами. Чорні глибокі очі, шкіра кольору темного пива, довга спідниця-кльош видають ромське походження одразу. З цікавістю запитує: «Co tam w Drohobyczu?» – і, не чекаючи відповіді, йде собі далі.
Присутність жінки у творах Бруно Шульца є однією із головних тем його візій, відтак жінка стає фетишем, софістикою та певним маренням. Цей наскрізний лейтмотив творчості «дрогобицького самітника» інспірував сучасного перформера.
Героями своїх піксель-арт зображень митець Олександр Максимов вибирав відомих дрогобичан та дрогобичанок, або добрих друзів міста серед яких — незабутній засновик львівської "Дзиґи" Маркіян Іващишин.
Колажна експозиція «Тварини і люди» Олександра Максимова в дрогобицькому Палаці мистецтв (Вілла Б’янки)– це передовсім про пам’ять. Особисту та національну. Про можливість намацати наші історичні травми.
«А я зараз повернусь». Знаючи, що оте повернення є головним чином неминучим зникненням. Розчиненням у власній формі
12.04.20 | | Дискурси
Цьогоріч формат фестивалю був дещо іншим: бо не лише джаз лунав зі сцени дрогобицького театру, а здебільшого сучасна імпровізаційна музика. Все, як любив Маркіян Іващишин: нові віяння музики, інакша інтерпретація джазу, свіжі ритми звучання, більш глибші форми пізнання музики.
Схожих текстів суттєво бракує в українській сучасній літературі. То ж досвід Грузії є вкрай актуальним та важливим, бо маємо дуже багато спільних травм минулого та нинішнього. Через абсолютну драму людства автор показує, що війна таки інколи вчить нас любити.
Інфантильність: нас приваблює те, що видається гарнішим, яскравішим, новішим. А коли вникаємо у сенси, розуміємо: не наше
23.10.19 | | Дискурси
Яка мотивація і мета написання літературних творів за безлімітного доступу до будь-якої інформації? Чи варто відкидати традицію? Як збагачує іншість, що довкола?
15.08.19 | Львів | Штука