На голяса

Якщо вірити очевидцям, то вночі на 15 червня, на Helicopter Stage при Палаці Потоцьких, гості фестивалю «Porto Franko» могли побачити щось таке, чого ніхто з них ніколи в житті ще не бачив: оголені геніталії! І до того ж почути епатажні (збагачені матюками та вульґаризмами) тексти. Ні, ви тільки уявіть собі цей содом з гоморрою!

 

 

Фестиваль нечувано розворушив та зворохобив усе містечко. (Франик іноді буває містом, але в цьому випадку став містечком). Обурені користувачі соцмереж тут-таки нагадали організаторам і «голий балет» «Oh Magic!» австрійського хореографа Сімона Маєра, який напередодні демонстрували на сцені драмтеатру. Виступ антивірусних молотобійців (гурту «Хамерман Знищує Віруси») відбувся саме вчасно: коли хвиля гайпу, вчиненого навколо балету, вже влягалася. Доблесна містечкова поліція, однак, кримінального провадження щодо австрійських гостей чомусь не відкривала. Виходить так, що австріякові показати зі сцени й болт можна, українцеві ж навіть і дупу зась. Отака в нас, братове й сестри, подвійна демократія.   

 

Й от що, наприклад, писали про це в мережах (правопис і лексику авторів зберігаю неторканою):

 

«Організатори гарантували дотримання моральних норм і християнських цінностей!»

 

«Відправити виродків в АТО! Хай там потрясуть своїми голими принадами перед кулями і танками!»

 

«Слів просто немає, бо немає бажання матом крити. Це просто ганьба організаторам, вони що? не знали з яким репертуаром і в якому вигляді на сцену вийдуть ці позорища українського народу!»

 

«Ну тепер влада вже мусить знизити ціну на алкоголь!»

 

«Це перегиб, таких артистів нам не треба. Бачимо обурення, це ж не перший такий провокаційний захід. Я особисто вважаю, що такі речі не потрібні місту Івано-Франківську. Після вчорашнього виступу в палаці Потоцьких доручив Володимиру Гайдару (завідувач палацу – Ю. А.) освятити місце проведення заходів!»

 

Остання цитата належить містечковому голові. Особливе зворушення викликає це його «доручення освятити». Наш мер потрохи перебирає на себе повноваження єпископа? Чи, може, верховного жерця? А секретарка містечкової ради радить організаторам фестивалю, які вважають виступ хамерманів мистецтвом, «сісти в гелікоптер і полетіти з нашого міста». От яка в нас гумористична секретарочка!

 

Але трапляється й таке: «Притягнути до відповідальності кримінальної, посадити в тюрму психіатричну!»

 

І це справді вражає. Можливо, навіть у серце. Адже я ще пам’ятаю часи, коли незгідних і незручних людей радянський режим карав психлікарнями. Каральна психіатрія була нормою для совка. Невже тепер, у ХХІ сторіччі, в році Божому аж 2018-му, ми готові на такий стрімкий камбек до тоталітарного минулого? Звідки в сучасних головах ця злочинна людиноненависницька ідея?

 

Мабуть, звідти само, звідки і страх.

 

У нинішньому світі, точніше в його західній цивілізованій частині, до якої, нагадаю, ми начебто прагнемо, страх перед оголеним тілом уже давно зник і перетворився на прохолодний спогад. Ми щодня бачимо голісіньких або ледь одягнутих людей у фільмах, на світлинах, на картинах (до речі, і на класичних теж). Настає літня спека – й ми бачимо їх на вулицях і площах, у найлюдніших місцях. Ми бачимо їх на пляжах, навіть наші мери та священики іноді омивають свої тіла публічно.

 

Ми, звісно ж, бачимо у дзеркалі й самих себе. Звичайно, якщо на цьому тілі рани, виразки, струпи або воно взагалі негарне, або якщо вас змусили оголитися силоміць, як, наприклад, ошаліла від безкарності беркутня відомого козака, – це викличе певний психологічний дискомфорт і цілком передбачуваний спротив.

 

Але щоб у форматі закритого заходу, який почався близько 24-ї, з платним входом і офіційно заявленим віковим обмеженням 21+, фейс-контролем на вході (через який жодні діти не могли прослизнути апріорі, навіть якби вони ще трималися на ногах у таку пізню годину), а також із попередженням організаторів про заборону зйомок, когось могла довести до сказу шкарпетка!

 

Боюся, що все зрозуміло без зайвих слів. У нашого голови містечка, разом з усіма його секретарками, глибока психологічна травма плюс ознаки гігантоманії. Бо що б іще могло спричинити аж таку неадекватну реакцію в дорослих і, я сподіваюся, з вищою освітою, людей? І яка така релігія чи які «споконвічні міські традиції» забороняють людям бути істотами з яскраво вираженими ґендерними ознаками?

 

Сексуальна травма, безкінечні стреси, хвилювання, почуття провини, відсутність інтересу до сексу або проблеми у стосунках із партнером? Страх або сором зізнатися комусь у веденні статевого життя? Неспроможність встановити свою сексуальну сутність? Довготривале вживання певних препаратів?   

 

Панове чиновники, ваші функціональні розлади можна легко вирішити за допомогою консультації спеціаліста та правильної терапії. Що, зрештою, й намагався до певної міри реалізувати гурт ХЗВ. Ви так і не зрозуміли, що «Porto Franko» у своїх, як вам здається, найпровокативніших проявах потрібен перш за все вам самим? Це вам обов’язково потрібно відвідувати схожі імпрези. Насамперед, щоб не бути такими дикими й не сахатися нормальності. Щоб бачити, як інші, нормальні люди, реаґують на оголеність і розкутість. Бо вони реаґують спокійно. Ба навіть схвально. Тож приходьте і вчіться.

 

Я вже й не кажу про речі складніші, хоч так само бажані: зчитування знайомих культурних контекстів. Дідусь Фройд обов’язково дав би раду вашому праведному гніву. Адже скидається на те, що покрутити голими дупами перед багатотисячним натовпом таємно хотілося б і вам самим. І нічого в цьому жахливого не було б, я запевняю. А ваші рейтинги, про які ви так ненастанно піклуєтеся, можливо, ще й виросли б.

 

22.06.2018