Порошенко вдруге за два тижні телефонував Путіну задля політв'язнів.

 

Президент України Петро Порошенко вдруге за два тижні відбув телефонну розмову з президентом Росії Владіміром Путіним, під час котрої обговорив із російським лідером проблему звільнення поневолених.

 

Про розмову президентів повідомила прес-служба АП.

 

"Голова Української держави закликав звільнити українських заручників, які утримуються в російських тюрмах та на окупованих нею територіях. Він також наголосив на важливості допуску Уповноваженого з прав людини Людмили Денісової до Олега Сенцова та інших ув’язнених українців", – переповіли на Банковій.

 

Петро Порошенко підкреслив необхідність виконання Росією безпекової частини "мінських домовленостей".

 

Президент наголосив на важливості активізації роботи в "нормандському форматі" з метою узгодження концепції розгортання на окупованій частині Донбасу міжнародної миротворчої місії ООН як важливого інструмента виконання "Мінська".

 

Прес-служба Кремля в своєму звіті не згадує про в'язнів ані словом.

 

Натомість Владімір Путін закликав до виконання найбільш вигідної Російській Федерації частини "мінських угод" – комплексу заходів, затвердженого в лютому 2015 року, бо це, як прокоментувати в Кремлі, "основа політичного врегулювання внутрішньоукраїнського конфлікту".

 

Путін також сказав Порошенкові, що невдоволений "зростанням числа жертв серед мирного населення", відповідальність за що покладає на "українських силовиків".

 

Зачіпаючи тему миротворців, Владімір Путін зазначив, що Москва наполягає, аби мандат місії ООН передбачав лише охорону спостерігачів СММ ОБСЄ.

 

Попередня телефонна розмова Порошенка та Путіна відбулася 9 червня. Тоді президенти засвідчили політичну волю на відвідини омбудсменами поневолених, однак відтоді Росія не дозволила Людмилі Денісовій відвідати жодного політв'язня.

 

21.06.2018