Генсек Ради Європи готовий просити Путіна про помилування Сенцова.

 

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд вважає, що Росія мусить видати акт помилування українського режисера Олега Сенцова з гуманітарних причин, і він, Ягланд, готовий звернутися з таким проханням до Владіміра Путіна.

 

Про це Ягланд сказав у коментарі журналістам у середу після зустрічі з російським омбудсменом Тетяною Москальковою, повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

Ягланд на зустрічі з Путіном у середу

 

"Я вважаю, що пана Сенцова слід звільнити з гуманітарних причин. Він може бути помилуваний з гуманітарних причин", – сказав Ягланд.

 

"Якщо потрібне прохання на його помилування, я залюбки його подам на підставі Європейської конвенції з прав людини", – додав генеральний секретар Ради Європи.

 

Тетяна Москалькова заявила, що Сенцов не звертався до неї з проханням про помилування. "Це пан Ягланд висловив таку зацікавленість із боку Ради Європи", – сказала Москалькова.

 

"Особисто до мене він (тобто Сенцов, – Z) не звертався з конкретним клопотанням, і у мене не було всього пакета юридичних документів, щоби повною мірою оцінити цю ситуацію", – зазначила російський омбудсмен.

 

Попри все, представник України у тристоронній контактній групі Ірина Геращенко залишилася скептичною щодо заяв Ягланда, нагадавши про те, що він багаторазово припускався проросійських висловлювань.

 

Вона нагадала, що напередодні спільно з головою української делеґації в ПАРЄ Володимиром Ар'євим зверталася до Ягланда з вимогою підняти в РФ питання негайного звільнення українських політв'язнів. "Якщо Янгланд готовий звернутися до Владіміра Путіна з проханням про звільнення Олега Сенцова й інших бранців Кремля, він мусить негайно звернутися й добиватися їх звільнення з гуманітарних причин", – закликала пані Ірина у своєму коментарі на Facebook.

 

Геращенко не виключила, що Ягланд спробує узалежнити проблему політв'язнів зі статусом російської делеґації.

 

"Усвідомлюю, що питання звільнення політв‘язнів любитель Кремля Турбйорн Янгланд може прив‘язати до обіцянки повернути РФ до ПАРЄ без виконання Росією резолюцій асамблеї щодо виконання "мінських угод" і деокупації Криму і Донбасу. Наголошую, що негайне звільнення заручників – це лише одна з вимог до РФ і лише один з пунктів "мінських угод", де також йдеться про припинення вогню, виведення іноземної зброї і техніки і т.д.", – наголосила Геращенко, додавши, що санкції проти Росії, "котра вбиває Олега, воює на Донбасі, мучить українців в тюрмах, руйнує Донбас, вкрала Крим", мають тривати до повної деокупації вкрадених територій.

 

"Заручників треба звільняти негайно. І це обов‘язок генсека РЄ – вимагати від президента РФ, країни – члена РЄ, дотримання міжнародного гуманітарного права й звільнення всіх незаконно утримуваних українців", – підсумувала пані Ірина.

 

20.06.2018