Президент довірив аудит Антикорупційного бюро Жебрівському.

 

Президент України Петро Порошенко визначив колишнього голову Донецької обласної адміністрації Павла Жебрівського членом комісії зовнішнього контролю з проведення незалежної оцінки (аудиту) ефективності діяльності Національного антикорупційного бюро України.

 

Про це йдеться в указі, опублікованому на сайті голови держави.

 

Порошенко і Жебрівський ідуть разом у політиці вже майже 20 років. На знимці – 2007-й

 

Таким чином, формування трійки аудиторів уже завершилося: раніше Верховна Рада делеґувала до складу комісії Володимира Василенка, а Кабінет Міністрів – Михайла Буроменського.

 

Нагадаємо, негативний висновок аудиту є підставою для звільнення директора Національного антикорупційного бюро України.

 

Павло Жебрівський, котрий раніше анонсував перехід на нову роботу в команді президента, подякував Порошенкові за довіру. "Докладу максимум зусиль, щоб сумлінно й достойно виконувати покладені на мене обов'язки та виправдати очікування суспільства на очищення влади й подолання корупції", – написав Жебрівський на своїй сторінці у Facebook. 

 

Павло Жебрівський, колишній член іще тієї старої партії "Солідарність", із котрою Порошенко на початку 2000-х прийшов у "Нашу Україну", ствердив, що бачить своє завдання в тому, "щоб допомогти зробити цей орган максимально прозорим та ефективним". "Головне у справі аудиту НАБУ – не нашкодити, щоб разом із водою не вихлюпнути немовля", – додав він.

 

Жебрівський пообіцяв виставляти свої оцінки "неупереджено, справедливо, безвідносно до політичних вподобань та підтекстів".

 

Згідно з законом про Національне антикорупційне бюро України, наявність висновку комісії з проведення незалежної оцінки діяльності НАБУ "про неефективність діяльності Національного бюро та неналежне виконання обов’язків його директором" є підставою для звільнення очільника бюро.

 

Кадрове рішення приймає парламент – "за пропозицією не менш як третини народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України може прийняти рішення про звільнення директора Національного бюро з посади".

 

Аудитори мають право доступу до матеріалів кримінальних проваджень НАБУ, можуть проводити конфіденційні інтерв’ю з працівниками НАБУ, прокуратури, працівниками інших державних та правоохоронних органів, "а також іншими особами, які володіють інформацією (документами), необхідними для проведення оцінки (аудиту)" для підготовки свого висновку.

 

20.06.2018