У Вишнівецькому палаці відкрили відновлену дзеркальну залу.

 

Сьогодні, 19 червня, посол США Марі Йованович та дружина президента Марина Порошенко взяли участь у церемонії відкриття дзеркальної зали Вишнівецького палацу на Тернопіллі, інформує прес-служба Тернопільської облдержадміністрації.


Марі Йованович і Марина Порошенко у Вишнівецькому палаці. Фото: 20 хвилин.

 

Дзеркальну залу та підпірну стінку палацу, що належить до Національного заповідника "Замки Тернопілля", відреставрували за кошти Посольського фонду США зі збереження культурної спадщини за допомогою співфінансування від Міністерства культури України.

 

На реставраційні роботи, що велися понад 2 роки, виділили 4 млн грн та 159 тис. доларів США. Проект реставрації зали був відібраний Фондом з-поміж багатьох проектів з усього світу.


Дзеркальна зала Вишнівецького палацу у день відкриття. Фото: 20 хвилин.

 

З 2001 року Посольський фонд США підтримав близько 900 проектів із понад 125 країн. Серед них 14 ґрантів на суму понад $900 тис. надані Україні.

 

Також Марина Порошенко підпише меморандум із головою Тернопільської ОДА Степаном Барною про долучення до проекту «Інклюзивна освіта – рівень свідомості нації». В області вже діють інклюзивні класи, де навчаються 139 діток з особливими освітніми потребами. Надалі триватиме робота над створенням інклюзивно-ресурсних центрів в усіх районах краю.

 

Довідка

 

Вишневецький палац XVIII століття – унікальна пам'ятка архітектури національного значення. Площа дзеркальної зали становить 600 кв. м першого поверху палацу. Проект реставрації зали розробили у Збаражі – в архітектурній майстерні Юрія Вербовецького. Тут ішлося про 5 просторово об'єднаних приміщень – правої і лівої аркових галерей, зали з каміном, центральної кімнати та допоміжних приміщень –  без втручання у планувальну структуру.

 

При відтворенні інтер'єрів дзеркальної зали реставратори користувалися зібраним джерельним матеріалом, насамперед інвентарями Вишневецького палацу XVIII століття з описом тогочасних інтер'єрів, основний з яких датується 1748 роком і зберігається в Інституті рукописів Національної бібліотеки ім. В.Вернадського.

 

У залі замінено вікна, зроблено пласкі стелі, характерні для барокового Вишневецького палацу, а також карнизи. Змонтовано дзеркальні тафлі на стінах.

19.06.2018