Клімкін: Контрольований Росією Донбас не може стати частиною України.

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що Україна не допустить леґітимізації окупаційної влади на Донбасі через миротворчу місію ООН.

 

Про це Клімкін сказав у інтерв'ю аґенції "Інтерфакс-Україна".

 

 

"Ми не дамо леґітимізувати окупаційну владу таким шляхом, як цього хоче Росія, і не дамо виставити міжнародну місію, миротворців, кого завгодно, як якийсь "бренд" для леґітимізації тих, хто там є... Нам треба проводити переговори про те, якими будуть ця місія і елементи цієї міжнародної адміністрації. Це буде дуже складна розмова, але ця "червона лінія" є для нас абсолютною – не дати леґітимізувати цю окупацію", – наголосив Клімкін.

 

З його слів, Росія бачить миротворчу місію "виключно фейковою, у вигляді кількох миротворців, які супроводжують" спеціальну моніторингову місію ОБСЄ.

 

"Я спеціально запитав Лаврова: що коли, припустимо, миротворці супроводжуватимуть СMM, і вони поїдуть, наприклад, у Золоте, де, ми знаємо, російські війська та російська зброя, – чи буде якась різниця з тим, що зараз СMM туди не пускають? Він сказав, що не буде, і треба домовлятися з тими, кого Росія поставила контролювати Донецьк і Луганськ", – розповів міністр.

 

Клімкін уточнив, що ключова річ стосується навіть не кількості миротворців і поліцейських, а правильно організованого перехідного процесу під контролем міжнародного співтовариства.

 

"Треба прямо сказати, що окупований Донбас під контролем Росії, явним або не явним, не може стати повноцінною частиною України", – наголосив міністр.

 

18.06.2018