38 країн закликали генсека ООН домагатися звільнення Олега Сенцова.

Вони просять Антоніу Ґутерреша порушити тему політв'язнів під час зустрічі з Володимиром Путіним.

 

    

 

38 країн, включно зі США, Францією і Великою Британією, в четвер, 14 червня, закликали генерального секретаря ООН Антоніу Ґутерреша обговорити з президентом РФ Володимиром Путіним долю режисера Олега Сенцова, котрий, перебуваючи в російській в’язниці,  оголосив безстрокове голодування, а також інших українських політв'язнів. Такий заклик міститься в листі за підписом представників цих держав.

 

Переговори Ґутерреша з Путіним в Москві заплановані на 20 червня. Крім того, керівник ООН відвідає в російській столиці матч групового етапу Чемпіонату світу з футболу між збірними його рідної Португалії та Марокко.

 

Як наголошено в листі, ситуація з Сенцовим вимагає негайного вирішення. «Залучення ООН до врегулювання цих проблем вітається, і ми будемо заохочувати подальші кроки для полегшення тяжкого становища, в якому перебувають всі незаконно затримані», – підкреслено в документі.

 

Відомо, що листа Антоніу Ґутеррешові передав14 червня постійний представник України при ООН Володимир Єльченко. Окрім того, він передав список з іменами українських політв'язнів, котрі перебувають в російських тюрмах. Про це повідомила телерадіокомпанія Deutsche Welle.  

15.06.2018